Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Δοτή διοίκηση και διάλυση του ΕΚΑ δεν θα περάσουν!




Από : Αριστερή Συσπείρωση 

Μια διορισμένη από το Πρωτοδικείο διοίκηση, αποτελεί ιδανικό συνομιλητή της κυβέρνησης, φερέφωνο της ΓΣΕΕ και της εργοδοσίας

Οι αποφάσεις του 29ου Συνεδρίου, ανώτατου οργάνου των σωματείων-μελών του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), ποδοπατήθηκαν από την παράταξη της Νέας

Πορείας, το σωματείο εργαζομένων της Άλφα Μπανκ και την εξοργιστική απόφαση του Πρωτοδικείου, που ουσιαστικά επιχειρεί να παρέμβει υπέρ των φιλοεργοδοτικών και φιλοκυβερνητικών θέσεων εντός του συνδικαλιστικού κινήματος. Η εκλεγμένη από το 29ο Συνέδριο Διοίκηση του ΕΚΑ κρίθηκε παράνομη και η λειτουργία της μεγαλύτερης δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης της Ελλάδας παροπλίζεται. Η προσφυγή της Νέας Πορείας και του σωματείου της Άλφα Μπανκ δεν αποτελεί, σε καμιά περίπτωση, έκφραση του παραπόνου ή της πικρίας τους για την απολύτως δικαιολογημένη εξαίρεση των συνέδρων τους από το πρόσφατο συνέδριο. Ήταν εξαρχής γνωστό ότι στην παρούσα συγκυρία η προσφυγή κατά του συνεδρίου εξυπηρετεί και διευκολύνει τις κυβερνητικές και εργοδοτικές επιδιώξεις.

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αναζητεί κοινωνικό έρεισμα για να καταργήσει νομοθετικά συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα, δεν υπάρχει ευνοϊκότερη συνθήκη από αυτή που σήμερα διαμορφώνεται στο ΕΚΑ. Μια συνθήκη κατά την οποία οι συνδικαλιστικές οργανώσεις «φέρονται» αντί να περιφρουρούν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, να κατασπαράζονται από εσωτερικές έριδες. Δεν είναι τυχαίο ότι η παράταξη της ΕΑΚ (ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ&ΛΑΕ, -τμήμα ΕΜΕΙΣ-Φωτόπουλος) από την οποία προέρχεται και ο «απερχόμενος» πρόεδρος Μυλωνάς, σπεύδει να αναγνωρίσει ευθύνες στο ίδιο το 29ο Συνέδριο που με τις αποφάσεις του «προκάλεσε» αυτή την εξέλιξη! Η ΕΑΚ που συμμετέχει σε κοινό προεδρείο με τη Νέα Πορεία, τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚΕ, ανταποκρινόμενη στη δικαστική διαταγή υποβάλλει πρόταση για διορισμένη διοίκηση, με την ίδια ακριβώς Διοίκηση που προέκυψε από το Συνέδριο! Η πλήρης άρνηση και αδυναμία του ΕΚΑ να υπερασπιστεί με πολιτικό και αγωνιστικό τρόπο την ύπαρξή του και οι παλινδρομήσεις της πλειοψηφίας της διοίκησής του, αντικειμενικά ευνοούν την ακροδεξιά, φασιστική και δήθεν «εξωσυστημική» ρητορική, που στοχεύει στην πλήρη αποδόμηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Μια διορισμένη από το Πρωτοδικείο διοίκηση του ΕΚΑ πρόκειται να αποτελέσει ιδανικό συνομιλητή της κυβέρνησης και της «Επιτροπής Σοφών για τα Εργασιακά», φερέφωνο της ΓΣΕΕ, υποστύλωμα της εργοδοσίας. Μια διορισμένη διοίκηση του ΕΚΑ δεν θα μπορεί να κηρύξει απεργία, να παρέμβει υπέρ των εργαζομένων, να καλύψει συνδικαλιστικά τη συντριπτική πλειοψηφία της εργατικής τάξης της Αθήνας που παραμένει εκτός πρωτοβάθμιων σωματείων. Μια διορισμένη διοίκηση του ΕΚΑ θα ενισχύσει αποφασιστικά τη ναζιστική αφήγηση του «όλοι οι συνδικαλιστές ίδιοι είναι».

Από την πλευρά της, η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα ΕΚΑ δεν πρόκειται να συμμετέχει σε καμιά διορισμένη διοίκηση και εάν η πρόταση των ΕΑΚ, Νέα Πορεία, ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ γίνει τελικά αποδεκτή από το Πρωτοδικείο (την Δευτέρα 17/10 διορίστηκε τελικά με απόφαση του δικαστηρίου νέα δοτή διοίκηση, η οποία αλλοιώνει ακόμα και τους συσχετισμούς και τις έδρες της προηγούμενης εκλεγμένης διοίκησης, αφαιρώντας μια έδρα από την ΑΤΕ και δίνοντάς την στο εργοδοτικό σωματείο της Άλφα Μπανκ!!!), τα μέλη της στη Διοίκηση του ΕΚΑ και όλο το ψηφοδέλτιο της Παράταξης θα αρνηθεί να παραλάβει το διορισμό της. Είναι ζήτημα πολιτικής ουσίας να μην συμβάλλουμε, με οποιονδήποτε τρόπο, στην εξελισσόμενη προσπάθεια χειραγώγησης και επιτροπείας του ΕΚΑ από την αστική δικαιοσύνη, την κυβέρνηση και τους πρόθυμους υπηρέτες τους.

Με ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα ΕΚΑ «καλεί όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας, τα σωματεία μέλη του ΕΚΑ και κάθε αγωνιστική ταξική δύναμη, σχήμα και κίνηση, όχι μόνο να μην νομιμοποιήσουν αυτή την άθλια κατάπτυστη παρέμβαση της αστικής δικαιοσύνης αλλά να την αντιπαλέψουν, για να τσακίσουμε τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό». Οι συνδικαλιστές, οι αγωνιστές και οι εργαζόμενοι από όλους τους χώρους εργασίας που συσπειρώνονται στην ΑΤΕ-ΕΚΑ δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν με όλες τους τις δυνάμεις για ένα ανεξάρτητο, ακηδεμόνευτο εργατικό κίνημα, με πλήρη ανεξαρτησία στα πολιτικά αιτήματα και τις πολιτικές πρακτικές, με αντικαπιταλιστικό πρόσημο και με ασυμβίβαστο ταξικό προσανατολισμό. Δεν είναι η πρώτη φορά που κράτος, ακροδεξιά και επίσημες συνδικαλιστικές παρατάξεις συντονίζονται απέναντι στους εργαζόμενους, στερώντας τους τα ελάχιστα εναπομείναντα μέσα πάλης. Θα πάρουν και αυτή τη φορά την απάντηση που τους αξίζει.

Σπύρος Κοντομάρης - Σταύρος Μανίκας, 
Μέλη του ΔΣ του ΕΚΑ, εκλεγμένοι με την Αγωνιστική Ταξική Ενότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια: