Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Αριστερή Συσπειρωση - "Ούτε σπυρί σιτάρι στον κατακτητή", ούτε βήμα πίσω στον ταξικό αντίπαλο!

                      

Από Αριστερή Συσπείρωση













ΣΕ ΤΡΟΪΚΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΕ ΚΑΙ ΔΝΤ ΛΕΜΕ ΟΧΙ

Ο ΛΑΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΓΙΑ ΡΗΞΗ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΕΕ & €

ΟΧΙ ΣTH ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΕΕ ΚΑΙ €, ΣΕ ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ, ΣΤΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

 
• Μετά την πεντάμηνη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, ο λαός βρίσκεται μπροστά σε μία νέα κατάσταση. Το τανγκό κυβέρνησης και τρόικας, απέδειξε ότι η παραμονή στο € και την ΕΕ, η διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ και τον "ευρωπαίο φίλο" της ΕΚΤ σημαίνουν μόνο, μνημόνια, φτώχεια ανεργία και λιτότητα. Η ρήξη μαζί τους εντός € και ΕΕ , σημαίνει κλειστές τράπεζες και ουρές στα ΑΤΜ, άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ, εκβιασμούς από τους τραπεζίτες, τους βιομηχάνους και τους εθνικούς εργολάβους. Όλοι όσοι θησαύρισαν πάνω στην εργασία του λαού και τη δημόσια περιουσία, αφού πρώτα χρησιμοποίησαν τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση με θαλασσοδάνεια των επιχειρήσεών τους, φυγάδευσαν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παράδεισους λίστες και κρυφούς λογαριασμούς, σπεύδουν να κηρύξουν στάση πληρωμών σε μισθούς και υποχρεωτική άδεια και αργία στους εργαζόμενους. Εκβιάζουν το λαό για την πλήρη υποταγή στα συμφέροντά τους, την πλήρη αποδοχή του μονόδρομου, λιτότητα, φτώχια, ανεργία, καταδίκη σε κοινωνική εξαθλίωση, ακόμα και δήμευση των μικροκαταθέσεων

• Ωστόσο, παρά τα μνημόνια και τις συνεχείς επιθέσεις σε κοινωνικές δαπάνες και εισόδημα των εργαζομένων και συνταξιούχων, το χιλιοπληρωμένο χρέος όχι μόνο δε μειώθηκε αλλά αυξήθηκε. Ως αποτέλεσμα, η τρόικα απαιτεί περαιτέρω περικοπές και μέτρα με συνολικό κόστος την κλοπή περί των 10-11 δις € από το λαϊκό εισόδημα τα επόμενα δύο χρόνια. Η πρόταση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ως αντιστάθμισμα στην απαίτηση των δανειστών δεν απέχει παρά μερικά εκατομμύρια, εγκαταλείποντας τις εξαγγελίες για το τέλος της λιτότητας, και αποφασίζοντας να επιβάλει σκληρή λιτότητα για τους εργαζόμενους και ανέργους, καθώς και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για την εξυπηρέτηση των πιστωτών και την κερδοφορία των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων. Η πρώτη επιλογή της κυβέρνησης δεν ήταν και δεν είναι το δημοψήφισμα και η ρήξη, αλλά η εφαρμογή μιας ηπιότερης λιτότητας ενός νέου μνημονίου. Για αυτό το λόγο χρησιμοποίησε τα αποθεματικά των ταμείων και του κράτους για να πληρώσει τις δόσεις αντί να ενισχύσει τις κοινωνικές δομές και να πολεμήσει την ανεργία, επέτρεψε τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, συνέχισε τη μείωση του λαϊκού εισοδήματος, υποχωρώντας σε όλες τις εκλογικές δεσμεύσεις και τις προγραμματικές της θέσεις, μεταθέτοντας στο απροσδιόριστο μέλλον τα μέτρα επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, προσλήψεων, αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις, μείωσης της φορολογίας των εργαζομένων.


• Ακόμα όμως και αυτή η πρόταση του 3ου μνημονίου από μεριάς ελληνικής κυβέρνησης, δεν γίνεται αποδεκτή από τους ιμπεριαλιστές-δανειστές, οι οποίοι απαιτούν την πολιτική υποταγή, την πλήρη υπαγωγή του πολιτικού και κοινωνικού δυναμικού της Ελλάδας στην σκληρή γραμμή της τρόικα Γιουρογκρουπ - ΕΕ - ΔΝΤ. Απαιτούν την ένταση του κοινωνικού εμφυλίου και το οριστικό ξεκαθάρισμα με όσες φωνές αστικής διαχείρισης αποτυπώνουν ψήγματα διαφοροποίησης από το κυρίαρχο ευρωπαϊκό κέντρο. Την ίδια ώρα, συμμαχούν με τους αντιδραστικότερους και ακροδεξιούς πολιτικούς φορείς του κοινωνικού μίσους του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, τροφοδοτώντας κοινωνικούς αυτοματισμούς και μισαλλοδοξία. Επισύρουν και εκμεταλλεύονται επιχειρήματα περί τεμπέληδων και μυρμηγκιών, επιχειρήματα οικονομικού και κοινωνικού φόβου για να υποτάξουν περισσότερο τα εργαζόμενα στρώματα στις χώρες τους και στην Ελλάδα. Οι διαφοροποιήσεις της Τρόικας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν εδράζονται πάνω σε σημαντικές οικονομικές διαφορές των προγραμμάτων λιτότητας ή άλλο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Η σύγκρουση έχει πολιτικό χαρακτήρα ήττας, ρεβανσισμού απέναντι στη δυναμική του κινήματος, που καθορίστηκε από τις πλατείες και τις απεργίες της 6ετίας και ανέδειξε το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Θέλουν να τιμωρήσουν το πολιτικό παράδειγμα του λαού που αγωνίζεται και απορρίπτει τα μνημόνια, που διεκδικεί τη δική του θέση απέναντι στις πολιτικές της καταστροφής. Η κοινωνική εξαθλίωση πρέπει να επιβληθεί είτε με την εφαρμογή των μνημονίων απέναντι στους σπάταλους εργαζόμενους, είτε με το κλείσιμο των τραπεζών και το lock out των ελλήνων επιχειρηματιών συνεταίρων τους. Ο λαός πρέπει να ψηφίσει υποταγμένος ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, ΝΑΙ στην κοινωνική καταστροφή στην πείνα και τελικά στην ολοκληρωτική του υποταγή.

• Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αφού πρώτα πολέμησε λοιδορώντας ως ανεύθυνες και καταστροφικές όποιες πολιτικές αναζητούν διέξοδο εκτός της συμμορίας ΕΕ ΔΝΤ και €, επιχειρεί με το δημοψήφισμα να διαχειριστεί τα δικά της αδιέξοδα του μνημονιακού συμβιβασμού. Το σκιάχτρο των άδειων ραφιών καθώς και τα φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού, λειτουργούν ως άλλοθι στο ενδεχόμενο ενός "έντιμου συμβιβασμού'' της τελευταίας στιγμής, και τελικά εξυπηρετούν το σενάριο της συνθηκολόγησης . Ο λαός πρέπει να δοκιμαστεί στην έλλειψη και τον πανικό πριν βρει καταφύγιο σε μία σκληρή λιτότητα που παρατείνει τον αργό θάνατο, αλλά ανακουφίζει από το άγνωστο. Επίσης, ενδεχόμενη επικράτηση του όχι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μία διαπραγμάτευση της επόμενης μέρας, αποτελώντας ένα μοχλό για την παραμονή στην εξουσία, και την εφαρμογή μιας ηπιότερης λιτότητας με κάποια διευθέτηση μέρους του χρέους ως αντάλλαγμα και εκβιάζοντας την κοινωνική ειρήνη και αποδοχή.

• Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις της κοινωνικής καταστροφής (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ) ταυτίζονται ολοκληρωτικά με τα συμφέροντα των τραπεζιτών του πυρήνα της ΕΕ και της ελληνικής ολιγαρχίας, εξαπολύοντας την τρομοκρατική τους προπαγάνδα απέναντι στο λαό. Φτάνουν στο σημείο να τον κατηγορήσουν γιατί απέρριψε τα μνημόνια και χαίρονται για τα δεινά των εργαζομένων, τους δείκτες ανεργίας, αυτοεπιβεβαιώνονται από την κοινωνική καταστροφή που προκάλεσαν. Ταυτίζονται και δικαιολογούν τα μαύρα λοκ αουτ της εργοδοσίας, τη στάση πληρωμών των μισθών, κατηγορώντας τους εργαζόμενους ότι φταίνε εκείνοι που δεν πληρώνονται για την εργασία τους, με τον ίδιο τρόπο που τους κατηγορούν για τα ελλείμματα στα ταμεία, γιατί δεν πληρώνουν αρκετές εισφορές και αρρωσταίνουν συχνά, ενώ απαιτούν να λαμβάνουν και ιατρική περίθαλψη. Τα πάντα στο λογαριασμό κέρδους του χρέους, για τους τραπεζίτες και την ολιγαρχία.

• Το ΚΚΕ φέρει ιστορική ευθύνη απέναντι στην ιστορία των κοινωνικών αγώνων και εξεγέρσεων. Με τη στάση του καταλήγει να ενισχύει την τοποθέτηση του κεφαλαίου. Σωστά επισημαίνει τον άλλο δρόμο της εξόδου από την ΕΕ και αναδεικνύει το ρόλο του ιμπεριαλισμού, αλλά καταλήγοντας στο ότι δε στηρίζει το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, βοηθάει τις δυνάμεις του δρόμου ΕΕ - € - μνημόνια, στρεφόμενο τελικά απέναντι στο λαό και το λαϊκό εισόδημα και κλείνοντας το δρόμο προς τη λαϊκή εξουσία την οποία επικαλείται. Από τις επίκαιρες μάχες της σοδειάς του "ούτε σπυρί στον κατακτητή", στη σωτηρία μέσω της μεταφυσικής μετάβασης στη λαϊκή εξουσία, χωρίς αγώνες και χωρίς κατακτήσεις και αντιπαραθέσεις.

• Η προσφυγή όμως στο δημοψήφισμα, δεν προέρχεται από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ούτε μπορεί να ενταχθεί εύκολα στη διαπραγματευτική τακτική της. Πολύ περισσότερο δεν συνάδει με την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και την κυβερνητική ρητορική της Ανθρώπινης και Κοινωνικής Ευρώπης. Η προσφυγή στο δημοψήφισμα αντανακλά την λαϊκή αγανάκτηση απέναντι στις συνεχείς προτάσεις μνημονίων που κατέθετε η Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, Αποτελεί πράξη αντίστασης στο συμβιβασμό με την Ευρωπαϊκή επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, τους δανειστές και εκφράζει την κοινωνική αποδοκιμασία στις προτάσεις Βαρουφάκη - Τσίπρα που λίγο απέχουν από την πρόταση της ΕΕ και τα μνημόνια. Κάτω από τις τρομοκρατικές απειλές και τα πραξικοπήματα των Θεσμών, το δημοψήφισμα αποκτά μια αυτοτελή σημασία, τέτοια που ξεπερνά ήδη τον σχεδιασμό του Τσίπρα και της Κυβέρνησης. Το δημοψήφισμα ενεργοποιεί κοινωνική δυναμική που προέρχεται από τις πλατείες, τις απεργίες της εξαετίας του μνημονίου, την ήττα των πολιτικών δυνάμεων της εξαθλίωσης, τις κοινωνικές συγκρούσεις και τη λαϊκή αγανάκτηση, και δημιουργεί τη δική της δυναμική στο λαό. Είναι θλιβερή η προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει τη δυναμική του δημοψηφίσματος, μέσα από τη διαβεβαίωση στους ξένους και εγχώριους τοκογλύφους, ότι δε θίγεται η πορεία της χώρας εντός ΕΕ και € και κατά συνέπεια το πολιτικό πλαίσιο της λιτότητας και των περικοπών. Υποβαθμίζει εκ των προτέρων ένα πιθανό ΟΧΙ του Λαού μετατρέποντάς το σε διαπραγματευτικό χαρτί που εμφανίζει και αποσύρει στη διαπραγμάτευση ανάλογα με τις επιδιώξεις της και την πολιτική της επιβίωση Η επιλογή της ότι το ''δημοψήφισμα εντάσσεται στη διαπραγματευτική τακτική και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και την επόμενη μέρα" αποτελεί ουσιαστικά ακύρωσή του στην προοπτική της αποδοχής ενός νέου προγράμματος λιτότητας και ύφεσης. Παρόλα αυτά η δυναμική που αναδεικνύει το δημοψήφισμα εφόσον τελικά δεν αποτραπεί από έναν επώδυνο συμβιβασμό με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, είναι σημαντική και αυτόνομη από τις επιδιώξεις της. Στη σύγκρουση αυτή, δεν χωράνε αμφιταλαντεύσεις και πισωγυρίσματα. Έχει έρθει η στιγμή του ΟΧΙ απέναντι στα μνημόνια, τις προτεραιότητες αποπληρωμής του χρέους και των δανειστών. Ήρθε η στιγμή που ο εργαζόμενος λαός, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι μπορούν να ενωθούν κάτω από ένα ευρύ μέτωπο που θα εμποδίσει τη νέα μνημονιακή καταστροφή. Ένα ανυπότακτο ΟΧΙ στις κάλπες του δημοψηφίσματος θα μπορούσε να μετατοπίσει το συσχετισμό δύναμης και να τροφοδοτήσει την δυναμική του κινήματος , στους δρόμους και τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες για την ανατροπή της επίθεσης. Να αποτελέσει ένα βήμα προς την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας, των κοινωνικών δικαιωμάτων, την απελευθέρωση του λαού και όλων των λαών της Ευρώπης και του κόσμου από τη λαίλαπα της καπιταλιστικής νεοφιλελεύθερης επίθεσης . Να ενισχύσει την προοπτική των λαϊκών εξεγέρσεων για την κοινωνική απελευθέρωση.

• Η μάχη του ΟΧΙ περνά μέσα από την οργάνωση του λαού και τη ρήξη με το συφερτό του μνημονιακού μπλοκ και απέναντι στην καλλιέργεια των χαμηλών προσδοκιών του κυβερνητικού στρατοπέδου. . Μάχη με πολιτικά χαρακτηριστικά τέτοια που να δίνει προοπτική στον αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων και δυνατότητες νίκης, σε αντιπαράθεση με το θολό τοπίο και τις αυταπάτες της κυβέρνησης, καθώς και με τον ναζιστικό συφερτό της χρυσής αυτής. Το δικό μας ΟΧΙ δεν απορρίπτει μόνο την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι το ΟΧΙ όλου του λαού απέναντι
- στα νέα μνημόνια των δανειστών και των εγχώριων ολιγαρχών, την κοινωνική εξαθλίωση
- στο νέο μνημόνιο της κυβέρνησης με υπογραφή Τσίπρα Βαρουφάκη , στη συνέχιση της μνημονιακής καταστροφής
- απέναντι στις πληρωμές του ληστρικού χρέους, για το οποίο δεν ευθύνεται ο λαός αλλά οι τράπεζες, και οι ολιγάρχες της Ευρώπης και της Ελλάδας. Διεκδικούμε την παύση των πληρωμών και την διαγραφή του χρέους.
- απέναντι στη ληστρική συμμορία εκβιαστών της ΕΕ, τρόικας και ευρωζώνης και του ελέγχου τους στον πλούτο της εργασίας και της χώρας.
- απέναντι στην εθνική ολιγαρχία, των τραπεζών, βιομηχάνων και εργολάβων και των εφοπλιστών που κλέβουν τον πλούτο των εργαζομένων και της χώρας. Διεκδικούμε την εθνικοποίηση των τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων με λαϊκό εργατικό έλεγχο για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος.

Για να βρουν οι άνεργοι δουλειά, να προστατευθεί το λαϊκό εισόδημα και να δοθούν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και όχι σε φόρους και ΦΠΑ, να επιστρέψουν τα κέρδη στους εργαζόμενους, να δουλέψουν τα νοσοκομεία και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, να λειτουργήσουν τα σχολεία και Πανεπιστήμια. Για να ανασχεθεί και να ανατραπεί η επίθεση του κεφαλαίου, διεθνούς και ντόπιου. Να αναταχθούν οι δυνάμεις και το ηθικό των εργαζομένων, η οργάνωση και η συνειδητότητά τους. Για να μπορέσει να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα της ανατροπής και να μην καταγάγουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου χτύπημα τέτοιο που θα σηματοδοτεί τον ενταφιασμό του μέλλοντος των εργαζόμενων της χώρας για δεκαετίες, είναι απόλυτη ανάγκη η νίκη του ΟΧΙ στο επερχόμενο δημοψήφισμα.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία σε ένα μεγάλο ΟΧΙ στο δρόμο και την κάλπη του δημοψηφίσματος. Να παλέψουν για το ΟΧΙ που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους κάθε στιγμή που απομένει μέχρι το δημοψήφισμα και αμέσως μετά από αυτό. Να διασφαλίσουν πως δεν θα γίνει προσπάθεια ακύρωσής του ΟΧΙ με την ενσωμάτωσή του σε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων, η κατάληξη του οποίου δεν θα διαφέρει από αυτήν του προηγούμενου. Καλούμε τον εργαζόμενο λαό να οργανωθεί και να προετοιμαστεί για τις σκληρές μάχες που έρχονται. Το διάστημα που ακολουθεί είναι το πιο κρίσιμο για τους εργαζόμενους μεταπολιτευτικά, ως τέτοιο θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και ως τέτοιο θα πρέπει να παλευτεί. Με στόχο την ρήξη και την νίκη και όχι το "λιγότερο κακό".
Μια πρώτη απάντηση αποτέλεσε το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και τις άλλες πόλεις της χώρας τη Δευτέρα 29 Ιούνη. Με ανάλογο τρόπο θα πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας. Με το λαό στο προσκήνιο, με μαζικούς αγώνες που θα λένε ΟΧΙ στα μνημόνια, στην υποταγή στις επιταγές των τοκογλύφων ΕΕ και ΔΝΤ, στην κυριαρχία του κεφαλαίου. Ο λαός να χαράξει το δικό του δρόμο, με κοινωνικό έλεγχο σε παραγωγή και οικονομία, κρατικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, διαγραφή του συνόλου του χρέους και ρήξη και έξοδος από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς Ευρώ – ΕΕ – ΔΝΤ και ΝΑΤΟ. Κρατώντας ζωντανή την δυνατότητα των εργαζομένων, του οργανωμένου λαού για την αντικαπιταλιστική ανατροπή του μαύρου μετώπου, στον άλλο δρόμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με τον κοινωνικό πλούτο στα χέρια του. Προωθώντας απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που ζούμε όλοι μας, την προοπτική μιας ζωής με αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη και αδελφοσύνη για τον λαό μας και όλους τους λαούς του κόσμου.                   


Δεν υπάρχουν σχόλια: