Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Εξόριστοι οι ποδοσφαιριστές της πρώτης μεταπολεμικής Εθνικής Ελλάδος

E8niki 1948

Από : Το ΠΟΝΤΙΚΙ και mixanitouxronou.gr

Ήταν Παρασκευή 23 Απριλίου 1948 και η Εθνική Ελλάδος αντιμετώπισε για πρώτη φορά μεταπολεμικά τους Τούρκους στο κατάμεστο γήπεδο του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας!

Οι φίλαθλοι στην ιστορική φωτογραφία του Δημήτρη Χαρισιάδη, κρέμονται σαν τσαμπιά, ακόμα και από τον πυλώνα του προβολέα.

Ήταν η εποχή που δεν λαμβάνονταν ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας και οι φίλαθλοι έβρισκαν διάφορους τρόπους για να δουν το παιχνίδι.

Οι ποδοσφαιριστές ήταν παιδιά της βιοπάλης και του καθήκοντος. Ήταν όλοι τους ερασιτέχνες και έπαιζαν μόνο για τη φανέλα.

Οι περισσότεροι έζησαν φτωχοί, ενώ όσοι κυνηγήθηκαν για τα πολιτικά τους φρονήματα, βρέθηκαν στην εξορία. Κάποιοι από αυτούς ήρθαν κατευθείαν από τη Μακρόνησο για να πάρουν μέρος στο ματς. Σε μερικούς όμως, δεν επετράπη η συμμετοχή.... 

Αυτό ήταν το πρώτο παιχνίδι της Εθνικής, που είναι καταχωρημένο στο αρχείο της FIFA, μετά το Β΄ ́Παγκόσμιο πόλεμο.

Με τα χρώματα της Εθνικής αγωνίστηκαν οι ταλαντούχοι Ανδρέας Moυράτης, Γιάννης Παπαντωνίου και Ηλίας Σταφυλίδης, καθώς και ορισμένοι που δεν είχαν προλάβει να χριστούν διεθνείς προπολεμικά, όπως ο ∆ελαβίνιας.

Με την Τουρκία έπαιξε και ο ελληνικής καταγωγής Λευτέρης Αντωνιάδης, ο οποίος σκόραρε.

Επίσης σκόραρε ο θρυλικός αρχηγός της εθνικής και του Άρη, Κλεάνθης Βικελίδης στην τελευταία συμμετοχή του με τα χρώματα της Εθνικής, η οποία έχασε 1-3.

Για την ιστορία κόπηκαν 15 χιλιάδες εισιτήρια, ο διαιτητής ήταν Ιταλός (Τζιοβάνι Ντατίλιο) και οι σκόρερς ήταν οι Φικρέτ (7΄), Λευτέρης (30′) , Βικελίδης (70΄) και Σουκρί (75′)

ΠΑΙΚΤΕΣ: ∆ελαβίνιας – Γούλιος, Μουράτης, Μινάρδος, Σταφυλίδης, Μάγειρας, Τζαβάρας (46΄ Παπαντωνίου ), Ξένος, Βικελίδης (αρχηγός), Μαρόπουλος (80΄Βάζος), Αποστολόπουλος.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Κώστας Νεγρεπόντης

Η εκδίκηση του Δαρίβα

«Εκδίκηση» για αυτό το αποτέλεσμα πήρε η εθνική λίγα χρόνια αργότερα μέσα στην Λεωφόρο. Στις 29 Φεβρουαρίου 1952 η Ελλάδα, με επικεφαλής τον Μακρονησιώτη παίκτη του Ολυμπιακού Γιώργου Δαρίβα, επικράτησε.

Ο αγώνας με την Τουρκία έγινε για το Μεσογειακό Κύπελλο. Η εθνική μας νίκησε 3-1 με ισάριθμα γκολ του ήρωα Δαρίβα.

Στην ρεβάνς που έγινε στην Κωνσταντινούπολη η Εθνική μας νίκησε και πάλι 1-0 με γκολ του Ηλία Παπαγεωργίου και οι Τούρκοι τότε έδωσαν το προσωνύμιο «Λορέντσι» στον Δαρίβα, από το όνομα ενός μεγάλου Ιταλού παίκτη, με τον οποίο τον παρομοίωσαν. Από τότε ο Δαρίβας έγινε γνωστός και ως Λορέντσι…...

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Ο DIEGO ARMANDO MARADONA ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ (VIDEO)


Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα ο κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών για την Αργεντινή αλλά και όλου του κόσμου που ήταν απών από το πρώτο ματς της εθνικής ομάδας της χώρας του στο Μουντιάλ της Βραζιλίας κόντρα στη Βοσνία αντίθετα χθες ήταν στις εξέδρες του «Μινεϊράο» στο παιχνίδι με το Ιράν αλλά όχι όμως και τη στιγμή που μπήκε το γκολ του Μέσι που της έδωσε τη νίκη.
Όπως αναφέρει δε ρεπορτάζ της εφημερίδας "La Nación" ο Γκροντόνα όταν λίγη ώρα αργότερα βρέθηκε στα αποδυτήρια για να πανηγυρίσει με τους παίκτες των «αλμπισελέστε» για τη νίκη είπε «η γρουσουζιά έφυγε και νικήσαμε».

Ο «πίμπε ντ’ όρο» δεν άφησε όμως την …πρόκληση να πάει χαμένη και έδωσε την απάντηση του και κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής «Va de Zurda» στην οποία πήρε μέροςέκανε την ... κλασική χειρονομία προς τον Γκροντόνα και τον χαρακτήρισε «φτωχέ ανόητε».
Και δεν σταμάτησε εκεί προσθέτοντας « όλα όσα έχω τα έβγαλα με τη δουλειά μου, αυτό το οποίο εσύ έχεις είναι η ΦΙΦΑ». Οι δύο τους έχουν ουκ ολίγες φορές αντιπαρατεθεί με την κόντρα τους να ανεβαίνει …επίπεδα μετά την απομάκρυνση του Μαραντόνα από την τεχνική ηγεσία των «αλμπισελέστε» έπειτα από τον αποκλεισμό τους στα προημιτελικά του Μουντιάλ 2010 με ήττα 0-4 από την Γερμανία


Τση φυλακής Δημήτρης Λάγιος

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Ανακοίνωση της Αριστερής Συσπείρωσης Θεσσαλονίκης




ΑΜΕΣΗ ΑΘΩΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΩΚΩΜΕΝΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ Ι.Ν.

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

Στις 15 Ιουνίου η Χρυσή Αυγή επιχείρησε να σπείρει το φασιστικό της δηλητήριο στη πόλη της Θεσσαλονίκης, μέσω της συγκέντρωσης της στη μνήμη του μεγαλέξανδρου. Πρόκειται για μια κινητοποίηση που διοργανώνει γραφικά κάθε χρόνο και καταφέρνει να μαζέψει ελάχιστους φασίστες, αλλά πάντα αποτελεί πρόκληση για το λαό της πόλης. Η χυδαία προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να συγκεντρωθεί σε σημείο πολύ κοντά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης -σε μια πόλη που δεν έχουν κατορθώσει να πραγματοποιήσουν κεντρική εκδήλωση ή συγκροτημένο πογκρόμ εναντίον των μεταναστών- βρήκε τη δυναμική της απάντηση από αντιφασιστικές συλλογικότητες, αριστερές και αναρχικές οργανώσεις που άμεσα πραγματοποίησαν αντιφασιστική συγκέντρωση απέναντι από την πλατεία Δυρραχίου, όπου θα μαζεύονταν οι χρυσαυγίτες.

Οι δολοφόνοι νεοναζί, σε αγαστή συνεργασία με την αστυνομία αφέθηκαν ανενόχλητοι να πραγματοποιήσουν την εθνικιστική τους συγκέντρωση, πάνω στη Μοναστηρίου. Το σχέδιο δράσης των δυνάμεων καταστολής των ΜΑΤ, συμπληρωματικό με αυτό των νεοναζί, ήταν να στραφούν εναντίον των αγωνιστών της αντιφασιστικής συγκέντρωσης θέτοντάς τους σε ασφυκτικό κλοιό. Η πολιτική στοχοποίηση των εκατοντάδων αγωνιστών, που διαδήλωσαν ενάντια στους φασίστες και στην πολιτική που τους θρέφει και τους αβαντάρει, πήρε άλλη μια φορά σάρκα και οστά στον κρατικό σχεδιασμό που άφηνε τους φασίστες να σουλατσάρουν ελεύθερα (παρά το γεγονός οτι ήταν ελάχιστοι) και ταυτόχρονα στην τρομοκρατία των 5 και πλέον διμοιριών που ήταν στραμμένες ενάντια στην αντιφασιστική συγκέντρωση, απειλώντας οτι οποιαδήποτε απόπειρα να βγει η συγκέντρωση στο δρόμο θα σήμαινε και την “κατ' εντολή διάλυσή της”. Τελικά, η μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση, κραυγαλέα μεγαλύτερη από αυτή των φασιστών, παρέμεινε παρά τις απειλές και στη συνέχεια πραγματοποίησε και πορεία μέσα στην πόλη, διασφαλίζοντας πως δε θα δούμε και στη Θεσσαλονίκη να πατάει στο δρόμο ο ναζισμός.

Η περαιτέρω όξυνση της κρατικής καταστολής, πέρα από το κομμάτι της παροχής προστασίας στο νεοναζιστικό παρακράτος, φάνηκε ξανά, μέσα από την στοχοποίηση 2 συντρόφων και συναγωνιστών μας, αφότου είχε λήξει η πορεία, από μια διμοιρία ΜΑΤ. Οι δυνάμεις καταστολής, στοχοποίησαν δυο συντρόφους και συναγωνιστές μας, με ξεκάθαρη διάθεση να τρομοκρατήσουν και με πρόσχημα την εξακρίβωση των στοιχείων τους, τους τραμπουκίσαν και ξυλοκοπήσαν και τελικά μετέφεραν σαν προσαχθέντες στο Α.Τ. Λευκού Πύργου (χαρακτηριστικό είναι οτι ο συλληφθέντας μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο του διαγνώστηκαν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις). Η σύλληψη και απαγγελία των ψευδών κατηγοριών της εξύβρισης και απείθειας στον Ι.Ν. με σκοπό να συγκαλύψουν τη βία που άσκησαν, κάνει φανερό τον βαθύ αντιδραστικό ρόλο της

αστυνομίας. Ενός σώματος που έχει ασκήσει κτηνώδη βία τα τελευταία χρόνια στο λαικό κίνημα, με τις εντολές και την πλήρη κάλυψη από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης, είτε με το Δένδια, είτε με τον “ανασχηματισμένο” Κικίλια. Η σιδερογροθιά του ΜΑΤατζή που μάτωσε την πρόσφατη κινητοποίηση των απολυμένων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, δεν είναι ένα ακόμα “σταγονίδιο”, είναι ο κανόνας. Είναι η συνέχεια της καταστολής της απεργίας της χαλυβουργίας, των ναυτεργατών, της καταπάτησης του πανεπιστημιακού ασύλου στις 17 Νοέμβρη 2012, της εισβολής των ΕΚΑΜ σε σπίτια κατοίκων στην Ιερισσό.

Η απόδοση τέτοιων κατηγοριών είναι πάγια τακτική της αστυνομίας, όπως φαίνεται. Αποτελεί μια προσπάθεια οριοθέτησης του κινήματος, υπό την απειλή της προσωπικής στοχοποίησης από κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς και απορρέει απ τη σιδηρά πειθαρχία στο δόγμα του Νόμου και της Τάξης που προσπαθεί να εμπεδώσει η ακροδεξιά κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό της στήριξης και κεντρικής κάλυψης, που απολαμβάνουν τέτοιες πρακτικές στα πλαίσια της κρατικής καταστολής, είναι η απόπειρα “προστασίας” των ΜΑΤατζήδων που βιαιοπράγησαν εναντίον των συντρόφων μας, με το να εμφανίζονται μηνυτές στα δικαστήρια κάποιοι απ τα υπόλοιπα μέλη της διμοιρίας.

Δηλώνουμε πως τέτοιες απόπειρες τρομοκράτησης αγωνιστών αλλά και του κινήματος θα πέσουν στο κενό. Ο δίκαιος αγώνας για τη γη και την ελευθερία στη Χαλκιδική, οι απολυμένες καθαρίστριες που βγαίνουν μπροστά, είναι από τα παραδείγματα που δείχνουν την επιμονή και το ακούραστο κουράγιο που έχει το κίνημα. Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό και τις πολιτικές που εξαθλιώνουν μια ολόκληρη κοινωνία δεν ποινικοποιείται και δεν καταστέλλεται. Μέσα από τους μαζικούς ανατρεπτικούς αγώνες, δε σκύβουμε το κεφάλι, αγωνιζόμαστε και νικάμε!

Θεσσαλονίκη, 19 Ιούνη 2014
Οργάνωση Θεσσαλονίκης
Αριστερή Συσπείρωση

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Ανυπόταχτη Καισαριανή - ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ!


ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ!
ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΤΡΟΦΕΙΑ!
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ, ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ!

12/6/2014
Συνεχίζεται η κυβερνητική επίθεση στις δημόσιες –δημοτικές υπηρεσίες και στο κοινωνικό τους χαρακτήρα. Τελευταίο θύμα της συγκυβέρνησης ΝΔ /ΠΑΣΟΚ και της πλειοψηφίας της κυβερνητικής-μνημονιακής ΚΕΔΕ, οι παιδικοί σταθμοί και τα παιδιά των φτωχών λαϊκών εργατικών στρωμάτων και των ανέργων.

Στην αρχή ήταν τα τροφεία για όσους δεν είχαν οικονομικό πρόβλημα ( σε μια λογική αφού δε βγαίνουμε και τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού δεν φτάνουν να πληρώσουν αυτοί που έχουν) και η δωρεάν «φιλοξενία » των παιδιών από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται να βάλει τα πράγματα στη «θέση τους» απαιτώντας την επιβολή μηνιαίας εισφοράς (20 - 40 ευρώ) για να καλυφθεί από τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα φιλοξενίας βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς, βάζοντας έτσι τέρμα στην «δωρεάν» παροχή μέσω ΕΣΠΑ που ίσχυε έως τώρα. Από το Σεπτέμβριο, όλοι οι γονείς, ακόμη και οι άνεργοι θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν αντίτιμο που θα κυμαίνεται από 20 έως 40 ευρώ το μήνα.

«Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) υπολογίζει ότι για να συνεχισθεί το πρόγραμμα στην ερχόμενη σχολική χρονιά χρειάζονται 250.000.000 ευρώ αφενός για να καλυφθούν «οι χιλιάδες επιπλέον αιτήσεις που θα υπάρξουν λόγω της κρίσης, αφετέρου για να διορθωθούν οι μεγάλες μειώσεις που υπήρξαν στις τιμές των κουπονιών», ενώ από το υπουργείο Εργασίας έχει γίνει γνωστό ότι μόλις και μετά βίας θα διατεθούν μέσω ΕΣΠΑ, 140 εκατ ευρώ( συν κάποια ακόμη πιθανώς από φιλεύσπλαχνους καπιταλιστές και τα ιδρύματά τους ).

Αποδεικνύεται περίτρανα από τις εξελίξεις ότι χωρίς γενναία κεντρική κρατική χρηματοδότηση δεν μπορούν να υπάρχουν δωρεάν δημοτικές υπηρεσίες. Αποδεικνύεται ακόμη ότι τα ΕΣΠΑ είναι το βασικό εργαλείο για την ιδιωτικοποίηση δομών και υπηρεσιών σε πρώτη φάση και στο κλείσιμο τους για να δοθούν στους ιδιώτες στην επόμενη. Αποτελούν τη βάση για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων. .

Η μνημονιακή- κυβερνητική ΚΕΔΕ (η πλειοψηφία της αποτελείται από δήθεν ανεξάρτητους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) τα τελευταία χρόνια αποδέχθηκε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και αποτέλεσε το μακρύ χέρι όλων των πολιτικών της ΕΕ και του ΔΝΤ αποδεχόμενη και εφαρμόζοντας πλήρως τον αντιλαϊκό- αντιδραστικό Καλλικράτη και τις μνημονιακές πολιτικές.

Τα ίδια έκανε και η απερχόμενη δημοτική αρχή της Καισαριανής με αποτέλεσμα να μην κατοχυρωθεί ο δωρεάν χαρακτήρας των παιδικών σταθμών και να συνεχιστούν οι πελατειακές σχέσεις λόγω των μειωμένων δομών και υπηρεσιών. Η δημοτική αρχή αποδέχθηκε τη μείωση του προσωπικού και το στοίβαγμα εκατοντάδων νηπίων σε κτήρια που δεν τηρούν κανένα παιδαγωγικό κριτήριο και ασφάλεια.

Αυτό που απαιτείται τώρα είναι να καλυφθούν όλες οι ανάγκες από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χρήματα υπάρχουν αρκεί να μην πληρώνονται τα ήδη χιλιοπληρωμένα δάνεια στους ξένους και ντόπιους τοκογλύφους. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν διώξουμε κυβέρνηση και τρόικα, μόνο αν βγούμε από τη φυλακή του ευρώ και της ΕΕ, με τον λαό κυρίαρχο στον τόπο του.

Το εργατικό- λαϊκό –γονεϊκό κίνημα με τη δράση του πρέπει να υπερασπιστεί τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, να απαιτήσει όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό(όχι πεντάμηνα, ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ χορηγοί) με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας-μισθούς , να μην γίνουν απολύσεις ,να βελτιωθεί η σίτιση( μόνιμο προσωπικό και επαρκές ) και οι χώροι, να χτιστούν νέοι παιδικοί σταθμοί σε χώρους που θα απαλλοτριωθούν (όχι σε χώρους πρασίνου).
Άμεσα θα πρέπει να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους των ΚΟΙΝΣΕΠ που εργάζονται στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας και οι οποίοι έχουν να πληρωθούν από τον Μάιο.

Αυτά απαιτούμε και από τη νέα δημοτική αρχή χωρίς να ξεχνούμε ότι η παράταξη της ήταν αυτή που επέβαλλε τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και έφερε τους ιδιώτες μέσα στις δομές του Δήμου.
Σε κάθε περίπτωση θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την υπεράσπιση των κοινωνικών αγαθών και την συγκρότηση ενός ισχυρού- διεκδικητικού, τοπικού, λαϊκού κινήματος.

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών - ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ 18 ΙΟΥΝΗ, στάση εργασίας 9.00-13.00

Home


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ 18 ΙΟΥΝΗ, στάση εργασίας 9.00-13.00

Συγκέντρωση στις 9:00 στο ΤΣΜΕΔΕ (Κολοκοτρώνη 4) και στη συνέχεια πορεία στο Υπουργείο Εργασίας

Περισσότερα ΕΔΩ 

Iδρυτική συνέλευση για τη δημιουργία αριστερής παρέμβασης στο δήμο Φιλοθέης/Ψυχικού


Tην Κυριακή 22/06 σας καλούμε στην ιδρυτική συνέλευση για τη δημιουργία αριστερής παρέμβασης στο δήμο Φιλοθέης/Ψυχικού στην πλατεία Ελευθερίας στο Νεό Ψυχικό. 

Είμαστε αριστεροί, ανεξάρτητοι και μέλη οργανώσεων που θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πόλο αντίστασης στις περιοχές μας που θα συγκρουστεί με αυτή την πολιτική και θα οδηγήσει το δήμο και τους κατοίκους του σε μια άλλη κατεύθυνση και προοπτική. Μακριά από τις επιλογές της κυρίαρχης πολιτικής που το μόνο που τα νοιάζει είναι το πόσο «μνημόνιο» θα έχουμε, θέλουμε να αναδείξουμε ότι ο λόγος που σήμερα η κοινωνία καταρρέει σε όλα τα επίπεδα είναι η ΕΕ, το ευρώ, το χρέος και οι πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων και των συμμάχων της (επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι) που μας έφεραν εδώ συνειδητά και όχι από «ατύχημα» όπως προσπαθούν να μας πείσουν. Θέλουμε να συντριβούν οι ναζιστικές συμμορίες και όλοι όσοι μαυρίζουν τις ζωές μας. Θέλουμε να συναντηθούμε στους δρόμους και να παλέψουμε για όλα τα δικαιώματά που μας αφαιρούν. Και όλα αυτά ξέρουμε πως μπορούν να γίνουν όχι από κάποιους άλλους, αλλά από εμάς τους εργαζόμενους κατοίκους, τους νέους, τους ηλικιωμένους μέσα από δομές αλληλεγγύης και με άμεσο δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο.

Για αυτό το λόγο γείτονα, φίλε, συνάδελφε, εργαζόμενε σε καλούμε στην Ιδρυτική Συνέλευση την Κυριακή 22/6 στις 7μμ στην πλατεία Ελευθερίας στο Νέο Ψυχικό.

ΝΙΚΟΣ ΑΛΕΦΑΝΤΟΣ: «Ο Χολέμπας είναι ό,τι χειρότερο έχω δει αριστερά, μετά τον Ψαριανό και τον Τατσόπουλο»




Αχτύπητη ατάκα!

«Ο Χολέμπας είναι ό,τι χειρότερο έχω δει αριστερά, μετά τον Ψαριανό και τον Τατσόπουλο», δήλωσε ,σύμφωνα με αναφορά του Νίκου Χατζηνικολάου  στον Real FM, ο γνωστός Έλληνας προπονητής  Νίκος Αλέφαντος!

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Sleepwalker #28



Από sawbiz.gr

Και τι να πεις για τη ‘γηραιά Αλβιώνα’…Μια χώρα με τόσα μεγαθήρια και παράδοση στη μουσική δεν θα μπορούσε να λείπει από το post rock! 65daysofstatic λοιπόν και τα πολλά λόγια είναι περιττά! Κάθε κυκλοφορία όπως και κάθε live εμφάνιση των Βρετανών αποδεικνύει ότι αν το post rock διατηρεί ένα χαρακτήρα πειραματισμού και αέναης αμφισβήτησης των ορίων του μπορεί να προσφέρει μοναδικές μουσικές συνθέσεις και στιγμές μετά-ροκ χαρακτήρα, πράγματα που το παρατηρεί κανείς στη μουσική των παλικαριών του Sheffield!Για τους 65daysofstatic τα χουμε ξαναπεί και παλιότερα (Sleepwalker #22) .Το Sleepwalker δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο ραντεβού και ως εκ τούτου σήμερα μέσα από τον συνοδοιπόρο της στήλης Κωνσταντίνο Γιάννου σας μεταφέρουμε τα τεκταινόμενα από το τελευταίο τους live .

65daysofstatic live report

Παρασκευή 6/6 και το Plissken Festival φιλοξένησε τους 65daysofstatic την πιο υπερκινητική post rock μπάντα από το Sheffield του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένα εξαιρετικό group που με την σχετικά πρόσφατη κυκλοφορία του Wild Light συστήθηκε εκ νέου στο αθηναϊκό κοινό. Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα έπαιζαν ακριβώς στις 12:00. Δυστυχώς προβλήματα στον ήχο όμως ανάγκασαν το group να παίξει μετά τις 1:00 χωρίς αυτό να πτοήσει τον κόσμο που με μεγάλη υπομονή απόλαυσε το αγαπημένο τους group.

9ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΦΕΠΑ

Time Lapse @ Mount Olympus, Greece

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Αριστερή Συσπείρωση: αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων


Το αποτέλεσμα των εκλογών όπως τελικά διαμορφώθηκε εμφανίζει πολλά αντιφατικά στοιχεία. Η εκτίμηση είναι ότι παρά τις αρκετές θετικές πλευρές του αποτελέσματος και ενώ καταγράφεται μια σαφής αμφισβήτηση της πολιτικής του κεφαλαίου, σε αυτή τη καμπή της ταξικής πάλης αυτή η αμφισβήτηση δε μεταφράζεται στο σχηματισμό ευρέων πολιτικών και κοινωνικών μπλοκ έτοιμων να αμφισβητήσουν έμπρακτα την ηγεμονία της αστικής τάξης και του σχεδίου της.

Στο επίπεδο του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού:

1. Το κυβερνητικό μπλοκ, καταγράφει μία σαφή ήττα, με σημαντική πτώση των ποσοστών τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Παρόλα αυτά ως πολιτικό σχέδιο εξακολουθεί να καταγραφεί μία σημαντική δυναμική, εντελώς αναντίστοιχη της κοινωνικής δυσαρέσκειας και του τρόπου με τον οποίο αυτή εκφράζεται σε επίπεδο καθημερινότητας. Το εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί προβλήματα στον συνασπισμό εξουσίας ως προς την ένταση της συνέχειας των μεταρρυθμίσεων, αλλά δεν δημιουργεί την αποσταθεροποίηση που θα λειτουργούσε ανασταλτικά ως προς την ολοκλήρωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων (π.χ. ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις). Παράλληλα η ανάδειξη μορφωμάτων όπως το ΠΟΤΑΜΙ αλλά και η εκλογική άνοδος του ΛΑΟΣ δημιουργούν «μαξιλαράκια ασφαλείας» για το πολιτικό σύστημα και εκ των πραγμάτων πιέζουν προς τα δεξιά, όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το σύνολο του επίσημου πολιτικού σκηνικού. Η εκλογική (αλλά και ουσιαστικά πολιτική) διάλυση της ΔΗΜΑΡ, αποτέλεσμα της συμμετοχής της στη συγκυβέρνηση, λειτουργεί επίσης σταθεροποιητικά, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, για το κυβερνητικό κέντρο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Η διάσωση του ΠΑΣΟΚ, μέσω του μορφώματος της ΕΛΙΑΣ, επιβεβαιώνει την ισχύ της πρόσβασης στον κρατικό μηχανισμό και τα παράγωγα που αυτή επιφέρει, και αποτελεί στην παρούσα φάση μία επιτυχία του κεφαλαίου και των κέντρων εξουσίας. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, κρίνοντας τις εκλογές ως σημείο συμπύκνωσης και αποτύπωσης πολιτικών σχεδίων, τα συμπεράσματα είναι αντιφατικά αλλά με κυρίαρχο ένα αρνητικό πρόσημο στον βαθμό που παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού (με την έννοια της εδραίωσης του ΣΥΡΙΖΑ ως κυρίαρχη και μοναδική εναλλακτική επιλογή και του παράλληλου καναλιζαρίσματος της κοινωνικής δυσαρέσκειας προς αυτόν) και δεν καταγράφεται ήττα του κυρίαρχου πολιτικού σχεδίου της αστικής τάξης (παραμονή στην Ε.Ε. και το Ευρώ). Αποτυπώθηκε, μεν, μία φθορά του κυρίαρχου συνασπισμού εξουσίας και των πολιτικών εκπροσώπων του, αλλά όχι τέτοιας έντασης ή δυναμικής που να σηματοδοτεί μία αποσταθεροποίηση του ή πολύ περισσότερο την στροφή του λαϊκού παράγοντα προς πολιτικά σχέδια επικίνδυνα για την ηγεμονία του κεφαλαίου στο εσωτερικό της Ελλάδας (παρότι παρόλα αυτά φαίνεται να εδραιώνεται μία κοινωνική δυναμική αμφισβήτησης όψεων αυτής της ηγεμονίας η οποία όμως ούτε ομοιογενής είναι, ούτε έχει ως δεσπόζουσα την ανατρεπτική προοπτική).

Συνολικά, φαίνεται να διασφαλίζεται από πλευράς κεφαλαίου, η μη αμφισβήτηση των στρατηγικών όψεων του σχεδίου που ξεδιπλώνεται τα τελευταία χρόνια (πρόσδεση του ελληνικού κεφαλαίου στο ευρώ, διαχείριση του χρέους, σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο εργασιακών, ιδιωτικοποιήσεις), τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, έστω και αν θα υπάρξουν διαφορετικές τακτικές διαχείρισης σε επιμέρους ζητήματα (π.χ. ανεργία).

2. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε μία νίκη, ειδικά στις ευρωεκλογές, που μπορεί πάντως να χαρακτηριστεί οριακή πολιτικά, ειδικά αν συνδυαστεί με τα αποτελέσματα σε επίπεδο αυτοδιοίκησης. Η διαφορά των 4 μονάδων στις ευρωεκλογές και η νίκη στην περιφέρεια Αττικής, αδιαμφισβήτητα αμβλύνουν τα αρνητικά αποτελέσματα που καταγράφηκαν στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών (υπό το πρίσμα ενός κόμματος που διεκδικεί την διαχείριση της πολιτικής εξουσίας) αλλά η αδυναμία να ξεπεράσει τα εκλογικά όρια που κατέγραψε το 2012 σε συνδυασμό με το γεγονός πως τα αποτελέσματα του ανά δήμο και περιφέρεια είναι πολύ καλύτερα στις ευρωεκλογές απ' ότι στις περιφερειακές και στις δημοτικές (γεγονός πρωτοφανές για αριστερό μόρφωμα), αναδεικνύουν την δυσκολία περαιτέρω διείσδυσης σε κοινωνικά στρώματα και την μειωμένη γείωση του. Είναι σαφές πως αποτελεί πλέον την κυρίαρχη εναλλακτική στο επίπεδο της κεντρικής κρατικής διαχείρισης, αλλά, δεδομένου της όλο και πιο έντονης μεταστροφής της πολιτικής του κατεύθυνσης προς το κυρίαρχο πολιτικό σχεδιασμό, αδυνατεί να αποτελέσει τον πόλο μιας ευρύτερης συμμαχίας πληττόμενων κοινωνικών στρωμάτων υπό μία διακριτή πολιτική στρατηγική.

Χούντα δεν γνωρίσαμε μα ούτε Δημοκρατία


Χούντα δεν γνωρίσαμε μα ούτε Δημοκρατία

Σε κάθε εποχή της σύγχρονης ζωής, θεωρείται «ευλογημένη» η γενιά των τριαντάρηδων. Άνθρωποι παραγωγικοί, που είτε έχουν εκλπηρώσει τις υποχρεώσεις τους (εκπαιδευτικές, στρατιωτικές, οικογενειακές) και είναι έτοιμοι να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, είτε μετά το σχολείο μπήκαν στο στίβο της εργασίας και σε αυτήν την ηλικία είναι έτοιμοι για το βήμα παραπάνω. Έχουν, λοιπόν, όλη την ενέργεια και τα εφόδια να προσφέρουν στην κοινωνία, στην οικογένεια και στους εαυτούς τους. Σήμερα, όμως, το μόνο που αντικρίζουν είναι ανεργία, ανασφάλεια και ένα ακόμη πιο ζοφερό μέλλον.
Όλοι εμείς που ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία, μεγαλώσαμε ακούγοντας πόσο τυχεροί είμαστε που δεν ζήσαμε τη χούντα και ότι θα ωριμάσουμε γνωρίζοντας την δημοκρατία. Πόσο αληθινή βγήκε αυτή η εκτίμηση τον γονιών μας όμως; Αυτό μπορούμε έυκολα να το καταλάβουμε αν αναρωτηθούμε ποια είναι τα γεγονότα που έχουμε ζήσει και μας έχουν σημαδέψει.

Ζήσαμε την εποχή της ανοικοδόμησης (έστω και στο τέλος της) της χώρας. Τρελοί ρυθμοί εργασιών, κτίρια να ξεφυτρώνουν καθημερινά, χρήματα να κινούνται ανεξέλεγκτα πάνω και κάτω από το τραπέζι, με μεγάλο αποκορύφωμα την Ολυμπιάδα. Τι μας κληροδότησε αυτή η εποχή όμως; Μεταξύ άλλων χρέη, ασχήμια και νομιμοποίηση της νοοτροπίας που μας θέλει να κινούμαστε παρασκηνιακά και υπόγεια. Και να μην ξεχνάμε και μία σειρά φωτογραφικών νομοσχεδίων για να διευκολύνουν τις ζωές των μεγαλοεργολάβων καταστρέφοντας κάθε λογική σχετικά με την οικολογία και τα εργατικά δικαιώματα.

Ζήσαμε τον πρώτο Έλληνα Πρωθυπουργό, μη εκλεγμένο από το λαό! Μας τοποθέτησαν τον Παπαδήμο με το έτσι θέλω, ως ηγέτη όλων μας, για να διαχειριστή τη χώρα όπως έκανε και με τις τράπεζες. Επειδή, λοιπόν, ο λαός είχε σιχαθεί τους πολιτικούς που διοικούσαν με βάση το συμφέρον των τραπεζών, δικτατορικά έβαλαν στην κεφαλή τον αρχιτραπεζίτη!

Ζήσαμε για πρώτη φορά στα χρονικά το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης! Δε χρειάζονται πολλά σχόλια σε αυτό. Δεν την έκλεισε η χούντα αλλά η δημοκρατία της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ.

Ζήσαμε και ζούμε την πώληση της γης και της περιουσίας του ελληνικού λαού σε ντόπια και ξένα ιδιωτικά κεφάλαια. Παραλίες ιδιωτικοποιούνται, βουνά βιάζονται και εγκαταστάσεις χαρίζονται σε αυτούς που θα τάξουν τα περισσότερα σε κάθε τυχαίο ανθρωπάκι που θα βρεθεί στην θέση του υπουργού επειδή είχε τις σωστές δημόσιες σχέσεις.

Ζήσαμε και ζούμε την νομιμοποίηση του παρακράτους από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ. Μας έχουν φορτώσει μία εγκληματική οργάνωση για να καθαρίζει για για το κεφάλαιο και τους πολιτικούς και να επιτίθεται σε αγωνιστές, μετανάστες και κάθε έναν από μας που τολμά να εναντιώνεται στο σύστημα.
Ζήσαμε και ζούμε καταστάσεις πέρα από κάθε λογική στην Χαλκιδική. Χαρίζουν το βουνό σε χρυσοθήρες με αντάλλαγμα πολιτική και οικονομική στήριξη. Κυνηγούν τον αγωνιζώμενο λαό με παράλογες, εξωπραγματικές και τεχνητές κατηγορίες. Φυλακίζουν τους αγωνιστές για να τρομοκρατήσουν το κίνημα. ΜΜΕ, δικαιοσύνη και πολιτικοί άρχοντες πολεμούν με μανία και χουντικές μεθόδους, οποιονδήποτε σηκώσει το ανάστημά του απέναντι σε αυτούς που πουλάνε το παρόν και καταστρέφουν το μέλλον όλων μας. Τις επόμενες μέρες, η «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη καλεί πολλούς συναγωνιστές μας, να δικαιολογηθούν για τη συμμετοχή τους σε ένα κίνημα που μας αφορά όλους. Άλλη μία προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτισης.

Τελικά, δε γνωρίσαμε τη χούντα. Δε γνωρίσαμε όμως ούτε δημοκρατία. Είναι στο χέρι μας να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Μαζική συμμετοχή στα κινήματα ενάντια στις δικτατορικές τους βλέψεις και πρακτικές, ενάντια στο φασισμό σε όλες του τις μορφές, ενάντια στο ξεπούλημα του ιδρώτα μας.


·        Κάτω τα χέρια απ’ τους αγωνιστές. Το δίκιο δεν δικάζεται, οι κοινωνικοί αγώνες δεν ποινικοποιούνται.

·        Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες από τους διωκόμενους αγωνιστές.


·        Αγώνας για τη Γη και την Ελευθερία


Ρηγόπουλος Φραγκίσκος
Μέλος ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χαλκιδικής

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

“Αντρα μου, πάει. Το θρυλικό τραγούδι των Ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας για τους ξενιτεμένους στα ορυχεία της Γερμανίας...

A8D9B9CF27FAD7648800C6114DC9189E


Κατά τη διάρκεια της παντοδυναμίας του Μουσολίνι, οι Ελληνόφωνοι της Κάτω Ιταλίας αναγκάστηκαν να μιλούν μόνο την ιταλική γλώσσα. Σε διαφορετική περίπτωση, απειλούνταν με αποκεφαλισμό! Τα Γκρικάνικα, δηλαδή η διάλεκτος των Ελλήνων στην Απουλία και στην Καλαβρία, σταδιακά σταμάτησαν να μιλιούνται, αλλά συνέχισαν να τραγουδιούνται. Μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, οι Ελληνόφωνοι των χωριών της Κάτω Ιταλίας έδιναν καθημερινά μάχη επιβίωσης. Οι περισσότεροι έφευγαν για τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελβετία, ως εργάτες στη «μινιέρα», δηλαδή στο ορυχείο.... 

Άφηναν πίσω τις οικογένειες, τους φίλους, τις γειτονιές, τη ζωή τους.Γυρνούσαν πίσω, αν όλα είχαν πάει καλά, μια φορά τον χρόνο, για λίγες ημέρες. Ολόκληρα χωριά ερημώσαν, από άνδρες που ξενιτεύτηκαν, για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Κάποιοι δεν κατάφεραν να γυρίσουν. Άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή. Ένα χαρακτηριστικό τραγούδι, που μιλάει για τη μετανάστευση και το κλάμα της γυναίκας, που αποχωρίζεται το ταίρι της, είναι το «Άντρα μου πάει». Γράφτηκε από τον Franco Corliano στο χωριό Calimera του Σαλέντο. Περιγράφει τις δύσκολες στιγμές της οικογένειας, που μένει πίσω, αλλά και τον ιδρώτα του εμιγκρέ στα μεταλλεία και τα κάρβουνα «για να παχύνει τα αφεντικά με τη δουλειά του»....

Το 1977, στον δίσκο της Μαρίας Φαραντούρη «Τραγούδια διαμαρτυρίας από όλον τον κόσμο», το τραγούδι έκανε αίσθηση με τους γκρικάνικους ή «ιταλιώτικους» στίχους. Μιας γλώσσας δηλαδή, με δωρικές, ομηρικές και βυζαντινές επιρροές, εμπλουτισμένη με ιταλικά. Η Μαρία Φαραντούρη το τραγούδησε πρώτη φορά για τις ανάγκες της ταινίας του Δημήτρη Μαυρίκιου Polemonta και στη συνέχεια το συμπεριέλαβε στον δίσκο. Αργότερα, το τραγούδι ερμήνευσαν η Χαρούλα Αλεξίου, η Μαρινέλλα και πολλοί άλλοι σημαντικοί καλλιτέχνες. Εμείς διαλέξαμε την εκτέλεση των Encardia, του μουσικού σχήματος που ζωντανεύει με υπέροχες εκτελέσεις την όμορφη μουσική της Κάτω Ιταλίας....



kalinifta con testo e traduzione

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Η Βραζιλία, το Μουντιάλ και το χάος - Boycott Brasil 2014 (video)


ΠΡΙΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΠΟΙΟΙ "ΤΡΕΛΟΙ" ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ...

'Ενταση με τις καθαριστριες στο Υπ. Οικονομικών (video)

3/6/1963 Πεθαίνει ο Τούρκος κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ.



3/6/1963 Πεθαίνει ο Τούρκος κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ. Ο Ν. Χικμέτ εντάσσεται στο παράνομο Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας το 1923. Διώκεται για τις ιδέες του και το 1938 καταδικάζεται σε 40 χρόνια φυλακή. Κάτω από την πίεση της διεθνούς κατακραυγής, το καθεστώς αναγκάζεται να τον απελευθερώσει το 1950 και αφού είχε ξεκινήσει απεργία πείνας. Την ίδια χρονιά τιμάται με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης. Ωστόσο παρακολουθείται συνεχώς. Αρχίζει και πάλι να εργάζεται ως σεναριογράφος αλλά οι πιέσεις συνεχίζονται. Αν και απαλλαγμένος από τη στρατιωτική θητεία, το καθεστώς τον καλεί να καταταγεί! Το 1951 φεύγει κρυφά στη Ρουμανία και την ίδια χρονιά του αφαιρείται η τουρκική ιθαγένεια, η οποία του δόθηκε και πάλι μόλις το 2001! Ταξιδεύει σε πολλές χώρες και το 1952 εκλέγεται μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης. 

«Μια θρησκεία, ένας νόμος, ένα δίκαιο:/ Η δουλειά του εργάτη» (Ναζίμ Χικμέτ).

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Livorno - Milan 2009 ( Berlusconi PDM & BELLA CIAO)

Ανακοίνωση των Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού για την φασιστική επίθεση στον συναγωνιστή Φρ. Ρηγόπουλο


Οι Επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού καταδικάζουν και καταγγέλλουν, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση που δέχτηκε ο συναγωνιστής μας Φραγκίσκος Ρηγόπουλος από φασίστες της Χρυσής Αυγής στον Πολύγυρο.

Ο Φραγκίσκος Ρηγόπουλος βρέθηκε στο στόχαστρο για τη στάση ζωής του, την πολιτική και κοινωνική του δραστηριότητα, καθώς και την ενεργό συμμετοχή του στα κοινωνικά κινήματα. Συμπορευόμαστε, άλλωστε, και στον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, στις κινητοποιήσεις του λαού της περιοχής μας, αλλά και στις εκδηλώσεις ενημέρωσης, όπου συμβάλλει καίρια, με την ιδιότητα του ως μεταλλειολόγος μηχανικός.

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές, ότι ο αγώνας που δίνουμε για τη σωτηρία του τόπου μας είναι ένας αγώνας όχι μόνο για τη γη, το νερό, τον αέρα, την υγεία των παιδιών μας, αλλά και ένας αγώνας για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ελεύθερη έκφραση και την πραγματική δημοκρατία. Ένας αγώνας ζωής, και εντέλει, βαθιά ανθρωπιστικός, απέναντι στον σύγχρονο ολοκληρωτισμό του κέρδους, που
 επιβάλλουν κυβερνήσεις και εταιρίες. Ένας αγώνας ενάντια στις φασιστικές λογικές και πρακτικές απ’ όπου και αν προέρχονται.

Πίσω από την αντισυστημική μάσκα των θρασύδειλων τραμπούκων, αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο των νοσταλγών του ναζισμού και των εχθρών της ελευθερίας. Στρεφόμενοι ενάντια σε αγωνιστές, υπηρετούν, τελικά, τα μεγάλα συμφέροντα των κάθε λογής αρπαχτικών. Ας μην καρτερούν, όμως, να λυγίσουμε.


Η επίθεση ενάντια σε οποιονδήποτε αγωνιστή, είναι επίθεση ενάντια σε ολόκληρο το κίνημα, γι’ αυτό θα μας βρουν όλους απέναντι τους. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Η τρομοκρατία δεν μας σταματά.

ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ- Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!


ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ