Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Αριστερή Συσπείρωση - 41 χρόνια μετά, το Άσυλο επίκαιρο όσο ποτέ...




Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, το υπουργείο και οι νέοι αντιδραστικοί πρυτάνεις προσπαθούν να απονομιμοποιήσουν το θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου και να καταστείλουν κάθε φωνή αντίδρασης. Σήμερα 13/11, ενόψει του τριήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Φορτσάκης, επέλεξε να καλέσει τις αστυνομικές δυνάμεις να περικυκλώσουν το κτήριο της πρυτανείας του ΕΚΠΑ και της Νομικής. Το ίδιο κλίμα επικρατεί και στο κτήριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπήρχε προγραμματισμένη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού συλλόγου για σήμερα Πέμπτη, ενώ ο Φοιτητικός σύλλογος της Νομικής έχει πάρει απόφαση για κατάληψη εν' όψει του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η οποία θα ίσχυε από σήμερα Πέμπτη 13/11 έως τη Δευτέρα 17/11.

Φοιτητές από την Νομική και από όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας και εργαζόμενοι έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί έξω από την Νομική και απαιτούν την άμεση απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων. Όταν φοιτητές νωρίτερα προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτήριο απωθήθηκαν με το πιο βίαιο και πρωτοφανή τρόπο από τις δυνάμεις καταστολής, με αποτέλεσμα και τον τραυματισμό δύο φοιτητών.

Τα γεγονότα αυτά δεν μας εκπλήσσουν, καθώς οι νέες πρυτανικες αρχές των πανεπιστημίων έχουν δείξει από την έναρξη της θητείας τους ότι ρόλος τους είναι να αποτελέσουν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης μέσα στα πανεπιστήμια και να προωθήσουν με κάθε μέσο την άμεση εφαρμογή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Ας μην ξεχνάμε ούτε τα πρόσφατα γεγονότα σε κινητοποίηση των φοιτητών στην πρυτανεία του ΑΠΘ, αλλά ούτε τη στάση που ακολουθούν ο Φορτσάκης και οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ τους τελευταίους μήνες. Μια στάση που συνίσταται στην πρόσληψη εταιρίας securityκαι τη διεξαγωγή facecontrolκατά την είσοδο στο χώρο της πρυτανείας, σε χουντικής εμπνεύσεως τακτικές όπως λοκ - άουτ χώρων του πανεπιστημίου για να αποτραπούν φοιτητικές κινητοποιήσεις, περιφρούρηση της πρυτανείας από ΜΑΤ εν ώρα διεξαγωγής συνεδριάσεων της συγκλήτου (π.χ. 30/10) και απειλές στους φοιτητές για προσωπικές μηνύσεις και εισαγγελικές παρεμβάσεις.

Η στάση των πρυτανικών αρχών είναι απαράδεκτη, καθώς για άλλη μια φορά στο πρόσωπο του φοιτητικού κινήματος, βλέπουν τον εχθρό τους και, μάλιστα, εν όψει του τριήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου.Πράγματι, το φοιτητικό κίνημα θα πρέπει να σταθεί εχθρικό ενάντια στις πραξικοπηματικές πρακτικές τους, ενάντια στην προσπάθεια κατάστρατήγησης του Ασύλου, ενάντια στη βίαιη καταστολή που εφαρμόζουν στην προσπάθεια τους να μας φιμώσουν και να προχωρήσουν τις αναδιαρθρώσεις που σχεδιάζει το κεφάλαιο! Οι φοιτητές και ο λαός, ενωμένοι, θα πρέπει μαζικά και δυναμικά να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα οτί κανένας Φορτσάκης δεν θα επιβάλλει τη «νομιμότητά» της διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, των μνημονίων και των ΜΑΤ στο πανεπιστήμιο, καμία κυβέρνηση δεν θα διαλύσει το μέλλον μας.

Καταδικάζουμε με το πιο σκληρό τρόπο το σημερινό όργιο καταστολής και καλούμε όλους τους φοιτητές και όλο το λαό σε συμμετοχή στην σημερινή, 13/11, κινητοποίηση στα Προπύλαια, στις 17:00!

Καλούμε όλο το λαό και τη νεολαία στον τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου 15-17/11, να επανανοηματοδοτήσουν σήμερα, 41 χρόνια μετά το Νοέμβρη του ’73, το Άσυλο, ως προπύργιο των κοινωνικών αγώνων ενάντια στη λαίλαπα της επίθεσης του κεφαλαίου. Να θυμίσουν πως ο λαός είναι σε θέση να επιβάλλει τη θέλησή του όταν παίρνει την κατάσταση στα χέρια του, όταν οργανώνεται, αγωνίζεται και διεκδικεί αυτά που έχει ανάγκη!


Αθήνα 13/11/2014

Τομέας Νεολαίας Αριστερής Συσπείρωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: