Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Το λόγο για το Άσυλο τον έχουμε εμείς...



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΙΣ 13/10/2014


Τη Δευτέρα 14/10 στο χώρο της πρυτανείας του ΕΚΠΑ (Προπύλαια), γίναμε μάρτυρες μίας ακόμα καταπάτησης του Ασύλου κι επίδειξης δύναμης της αστυνομίας. Αυτή τη φορά την εντολή για την εισβολή των ΜΑΤ στο χώρο του Ασύλου έδωσε ο νέος πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, Φορτσάκης, ο οποίος είχε ήδη προχωρήσει από το πρωί σε «λοκ – άουτ» του κτιρίου της πρυτανείας, για να «εμποδίσει» την κινητοποίηση – διαμαρτυρία που είχαν αποφασίσει μία σειρά από Φοιτητικοί Σύλλογοι των σχολών του ΕΚΠΑ από τις γενικές συνελεύσεις τους την προηγούμενη εβδομάδα.

Το συγκεκριμένο γεγονός έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από καταπατήσεις του Ασύλου από τις αστυνομικές δυνάμεις το τελευταίο χρονικό διάστημα σε διάφορα ιδρύματα, με πιο πρόσφατη την – παρόμοιας εμπνεύσεως και λογικής – κλήση του νέου πρύτανη του ΑΠΘ στον εισαγγελέα και στην αστυνομία να επέμβει για να «τερματίσει» την κατάληψη της πρυτανείας του ιδρύματος από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, την ημέρα που η σύγκλητος θα συζητούσε και θα αποφάσιζε για τις διαγραφές φοιτητών (στις 10/10). Γίνεται λοιπόν σαφές ότι οι νέες πρυτανείες των ιδρυμάτων, χέρι – χέρι με το υπουργείο, επιδιώκουν να εφαρμόσουν καθεστώς «μηδενικής ανοχής» απέναντι στις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις των φοιτητών, καθώς και οποιασδήποτε άλλης μερίδας της πανεπιστημιακής κοινότητας, και να προωθήσουν με κάθε τρόπο την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση.

Ιδιαίτερα δε ο Φορτσάκης, «γνωστός και αγαπητός» στην κυβέρνηση από την εποχή που συμμετείχε ως νομικός στις επιτροπές για τους εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων, καθώς και στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΤ (μετά το «λουκέτο» στην ΕΡΤ), έχει, από την αρχή κιόλας της θητείας του, κάνει ξεκάθαρες τις διαθέσεις του. Με το «καλημέρα» ανέθεσε τη φύλαξη του πανεπιστημίου σε ιδιωτικές – εργολαβικές εταιρίες security, έπειτα από τις περσινές διαθεσιμότητες – απολύσεις των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, ζήτησε από της γραμματείες των σχολών να αποστείλουν λίστες για τις διαγραφές των φοιτητών που εμπίπτουν στην τροπολογία Λοβέρδου και έχει ταχθεί υπέρ της εφαρμογής και των υπόλοιπων πτυχών τις εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης (οργανισμοί ιδρυμάτων, διασπάσεις πτυχίων με κατευθύνσεις – «πολλαπλά πτυχία» κλπ).

Στο πανεπιστήμιο που ετοιμάζουν η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της – μέσα κι έξω από τις σχολές – μπορεί να έχουν θέση οι εργολάβοι, οι security, τα ιδιωτικά ερευνητικά προγράμματα και τα ΜΑΤ, δεν έχουν όμως θέση οι ανάγκες και οι διεκδικήσεις της φοιτητιώσας νεολαίας και των εργαζομένων, οι κοινωνικοί αγώνες και το Άσυλο. Τα τελευταία θα αντιμετωπίζονται με σκληρή καταστολή, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων.

Το φοιτητικό κίνημα όμως, έχει αποδείξει ότι δεν λυγίζει κάτω από αυτή την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό, αλλά συνεχίζει τους αγώνες του. Έτσι και σήμερα θα πρέπει να δυναμώσει και να οξύνει τις κινητοποιήσεις του ενάντια στις διαγραφές, τους οργανισμούς και την εφαρμογή του συνόλου της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Ενάντια σε όσους – είτε με άμεσο, είτε με έμμεσο τρόπο – προωθούν την πολιτική του κεφαλαίου στα πανεπιστήμια. Να αμφισβητήσει στην πράξη τις προσπάθειες εκφοβισμού, πειθάρχησης και καταστολής, τις «κόκκινες γραμμές» που προσπαθούν να του θέσουν στους αγώνες και τις διεκδικήσεις του. Το φοιτητικό κίνημα δεν ποινικοποιείται , δεν καταστέλεται.



...ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ, ΤΑ ΜΑΤ ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ


Αριστερή Συσπείρωση,
Τομέας νεολαίας,
14/10/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: