Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Sleepwalker #28



Από sawbiz.gr

Και τι να πεις για τη ‘γηραιά Αλβιώνα’…Μια χώρα με τόσα μεγαθήρια και παράδοση στη μουσική δεν θα μπορούσε να λείπει από το post rock! 65daysofstatic λοιπόν και τα πολλά λόγια είναι περιττά! Κάθε κυκλοφορία όπως και κάθε live εμφάνιση των Βρετανών αποδεικνύει ότι αν το post rock διατηρεί ένα χαρακτήρα πειραματισμού και αέναης αμφισβήτησης των ορίων του μπορεί να προσφέρει μοναδικές μουσικές συνθέσεις και στιγμές μετά-ροκ χαρακτήρα, πράγματα που το παρατηρεί κανείς στη μουσική των παλικαριών του Sheffield!Για τους 65daysofstatic τα χουμε ξαναπεί και παλιότερα (Sleepwalker #22) .Το Sleepwalker δεν θα μπορούσε να λείπει από ένα τέτοιο ραντεβού και ως εκ τούτου σήμερα μέσα από τον συνοδοιπόρο της στήλης Κωνσταντίνο Γιάννου σας μεταφέρουμε τα τεκταινόμενα από το τελευταίο τους live .

65daysofstatic live report

Παρασκευή 6/6 και το Plissken Festival φιλοξένησε τους 65daysofstatic την πιο υπερκινητική post rock μπάντα από το Sheffield του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένα εξαιρετικό group που με την σχετικά πρόσφατη κυκλοφορία του Wild Light συστήθηκε εκ νέου στο αθηναϊκό κοινό. Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα έπαιζαν ακριβώς στις 12:00. Δυστυχώς προβλήματα στον ήχο όμως ανάγκασαν το group να παίξει μετά τις 1:00 χωρίς αυτό να πτοήσει τον κόσμο που με μεγάλη υπομονή απόλαυσε το αγαπημένο τους group.



Η εισαγωγή εντυπωσιακή με το ‘Heat death infinity splitter’ από το νέο τους άλμπουμ και τα κρουστά να δονούν το χώρο. Ο ενθουσιασμός πολύ μεγάλος .Ο φωτισμός λιτός και θα έλεγα τόσος όσος θα έπρεπε να είναι χωρίς υπερβολές. Ο ήχος ήταν πολύ καλός και σε κανένα σημείο δεν βγήκε ''μπουκωμένος'' αλλά αντίθετα όλες οι συχνότητες ολοκλήρωναν ένα πλήρες ηχητικό αποτέλεσμα. Το setlist συνεχίστηκε με κομμάτια από τον νέο τους δίσκο όπως το ‘Prisms’ με εξαιρετικά samples, ‘sleepwalk city’, ‘unmake the wild light’. Κάτι που πρέπει να επισημανθεί εδώ είναι η πολύ καλή σκηνική παρουσία του group το οποίο σε αντίθεση με άλλα post rock group, έχουν μια άμεση επικοινωνία και επαφή με το κοινό τους, συμμετέχουν μ΄αυτό στην όλη διαδικασία της χαράς και του κεφιού, δημιουργώντας μια μαγική μουσική επικοινωνία με τη συμμετοχή όλων σε αυτή. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων γι'αυτό! Επιστρέφοντας στην συναυλία η κορύφωση ήρθε με το εξαιρετικό ‘ retreat! retreat!’ , που πραγματικά απογείωσε την σάλα του φεστιβάλ. Και φυσικά ήρθε να προστεθεί το φοβερό ‘radio protector’, ένα κομμάτι που προσωπικά με καθηλώνει με τις μελωδίες και τα πιανιστικά ξεσπάσματα του που σε συνδυασμό με τις κιθάρες δημιουργούν ευχάριστες ηλεκτρικές καταιγίδες και εικόνες. Το set ολοκληρώθηκε με το “Taipei” και το “safe passage” και τα δύο από το τελευταίο άλμπουμ.

Προσωπικά η εμφάνιση αυτή των 65daysofstatic με ικανοποίησε. Σκηνική παρουσία πολύ καλή, καλός ήχος και πολύς ενθουσιασμός από το κοινό. Θα αναφέρω ένα περιστατικό που μου έτυχε δείγμα του πόσο αυτή η μουσική μπορεί πραγματικά αν ακολουθείται με σωστή φιλοσοφία και όχι μιμητισμό να προσφέρει πολλά και να κερδίσει πολύ κόσμο. Παιδιά που είχαν έρθει να δουν το επόμενο group τους ‘fuck buttons’ παρέμειναν στον χώρο γιατί ενθουσιάστηκαν από την ενέργεια που έβγαζε το βρετανικό υπερηχητικό group.Από την άλλη πλευρά όμως κατά την άποψή μου ήταν αρνητικό το γεγονός ότι ο χρόνος που δόθηκε ήταν μικρός καθώς μόλις μια ώρα για να ξετυλίξουν το set τους είναι λίγη για να τους απολαύσεις πλήρως! Αναμενόμενο όμως μιας κι έπαιζαν σε ένα φεστιβάλ όπου ο χρόνος και για τα επόμενα groups να παίξουν, είναι συγκεκριμένος. Ας ελπίσουμε στο μέλλον σε μια επανεμφάνισή τους όπου θα έχουν το χρόνο να μας παρουσιάσουν κι άλλα κομμάτια τους πιο ολοκληρωμένα. Γιατί οι 65daysofstatic έχουν να μας χαρίσουν πολλά ! Εις το επανιδείν λοιπόν!

Μπορεί η σημερινή πτήση να ήταν διαφορετική από ότι συνήθως αλλά το Sleepwalker χαίρεται να αποτελεί ένα βήμα κατάθεσης εμπειριών και προβληματισμών από τον καθέναν ο οποίος θέλει να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην διάδοση του post rock! Τόσο η εγχώρια όσο και η ξένη σκηνή έχουν μερικά συγκροτήματα άξια αναφοράς και κάθε προσπάθεια διάδοσης της θα μας βρει σύμμαχους.

Κείμενο: Γιάννου Κωνσταντίνος

Επιμέλεια: Θηβαίος Σπύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: