Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Καλή Βραζιλία είναι η λευκή Βραζιλία;

Για άλλη μια φορά ένα ρατσιστικό κρούσμα στο πιο λαοφιλές άθλημα. Ειδικότερα στην κλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014, που θα διεξαχθεί στην Βραζιλία, ενώ είχαν επιλεγεί δυο Αφρο-Βραζιλιάνοι παρουσιαστές προτιμήθηκαν για "οικοδεσπότες" δυο λευκοί. 


Διαβάστε αναλυτικά από το: ΟTHERSIDE FOOTBALL




 

Εισαγγελέας στο Σαο Πάουλο διέταξε επείγουσα προανακριτική εξέταση κατά της FIFA και της εταιρίας που προσέλαβε η Παγκόσμια Συνομοσπονδία, της “GEO Eventos”, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση της κλήρωσης της τελικής φάσης του Μουντιάλ 2014 την Παρασκευή (6/12)… Ο λόγος; Το γεγονός πως η πρόσληψη των δύο παρουσιαστών του event έγινε, πιθανόν, με ρατσιστικά κριτήρια…

Το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters αναφέρει χαρακτηριστικά: “Δύο Αφρο-Βραζιλιάνοι είχαν προταθεί ως υποψήφιοι οικοδεσπότες αλλά τελικά στη θέση τους προτιμήθηκαν το ανοιχτόχρωμο μοντέλο Φερνάντα Λίμα και ο λευκός σύζυγος της, Ροντρίγκο Χίλμπερτ, ένας τηλεπαρουσιαστής και εκφωνητής ειδήσεων. Η είδηση προέρχεται από το περιοδικό Veja, το οποίο πάντως δεν κατονομάζει την πηγή του.

“Διέταξα την εξέταση λόγω υποψίας οτι πιθανόν να υπάρχει ρατσιστική διάκριση από πλευράς FIFA, ή της εταιρίας που διοργανώνει το event, της GEO Eventos”, δήλωσε ο εισαγγελέας Ζόρζε Σάντος, προσθέτοντας οτι αν οι κατηγορίες ευσταθούν, θα αναζητηθούν ποινικές ευθύνες.

“Η Λίμα και ο Χίλμπερτ δεν αντιπροσωπεύουν την ανάμειξη των φυλών στη Βραζιλία, μια χώρα στην οποία οι μισοί κάτοικοι είναι είτε μαύροι ή σκουρόχρωμοι, οπότε η αλλαγή αυτή δεν δικαιολογείται”, πρόσθεσε ο Σάντος.

Φυσικά, η FIFA δεν έχει πάρει θέση, κατά την προσφιλή τακτική της, αλλά από την άλλη δεν έχουν επαληθευτεί ακόμα οι ισχυρισμοί, οπότε για την ώρα δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι άλλο.

Η δήλωση του Σεπ Μπλάτερ το 2011 πως “δεν υπάρχει ρατσισμός στο ποδόσφαιρο” είχε χλευαστεί από όλους, αλλά μία το ατύχημα στο γήπεδο της Κορίνθιανς, μία οι ολοένα και περισσότερες φωνές κατά της διοργάνωσης του Μουντιάλ από το Κατάρ το 2022, δεν μοιάζει απίθανο που η FIFA ίσως έχει χειριστεί αδέξια ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα…

Επιμέλεια: Δημήτρης Χατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: