Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ενημερωτικό κείμενο της Απεργιακής Επιτροπής Εργαζομένων του ΕΚΠΑ

ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΙ
-ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ-


Την Τρίτη 24/09/2013, δόθηκε στη δημοσιότητα η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Μητσοτάκη και Αρβανιτόπουλου, για την κατάργηση 1349 θέσεων σε 8 Πανεπιστήμια της χώρας. Στο Παν/μιο Αθηνών καταργούνται 498 οργανικές θέσεις μόνιμου και ΙΔΑΧ διοικητικού προσωπικού. Το ίδρυμα, μέσα σε μια μέρα, θα καταρρεύσει εσωτερικά, χωρίς να μπορέσει να αναπληρώσει τις χαμένες θέσεις εργασίας.


Οι διαθεσιμότητες αυτές που δεν είναι παρά ο προθάλαμος της ανεργίας, είναι ενταγμένες στη συνολικότερη διαδικασία συρρίκνωσης / υποχρηματοδότησης / αποδόμησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα επιτρέψει στη συνέχεια την πλήρη ιδιωτικοποίησή της. Προωθείται η μετατροπή των ιδρυμάτων σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Από αυτό πηγάζει η αναγκαιότητα μείωσης του μισθολογικού κόστους μέσω των απολύσεων και η προώθηση της λογικής της «αυτοχρηματοδότησης» με την επέκταση των διδάκτρων στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών και την αναζήτηση «χορηγών» που θα καθορίζουν την κατεύθυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της έρευνας. Ταυτόχρονα, προωθείται η ακόμα μεγαλύτερη επέκταση των επισφαλών εργασιακών σχέσεων μέσα από την κατάργηση όλων των μέτρων προστασίας των εργαζομένων που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται λίγο-πολύ σε όλο το δημόσιο τομέα με την πολιτική των μνημονίων: αν ευοδωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης μέχρι το τέλος του 2013 25.000 εργαζόμενοι θα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, εκ των οποίων, πάνω από το 60%, θα οδηγηθεί στην απόλυση. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι σαφές: αποδόμηση των κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχονται από το κράτος,
ιδιωτικοποίηση τους και μετακύλιση του κόστους στους εργαζόμενους που τις χρησιμοποιούν –στην περίπτωση των ΑΕΙ/ΤΕΙ στους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Στόχος είναι η αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζόμενων αφού η εκπαίδευση, η υγεία και ευρύτερα οι δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες είναι κομμάτι του έμμεσου μισθού όλων μας.
Εμείς, οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια, θιγόμαστε πιο άμεσα αφού χιλιάδες από εμάς θα βρεθούν σε λίγες μέρες στην ανεργία. Η απεργία διαρκείας που ξεκινήσαμε έχει σαν πρώτο στόχο να σταματήσουμε τη σκοπούμενη καταστροφή και απαξίωση της ζωής μας. Ο αγώνας μας όμως δεν είναι συντεχνιακός. Η επιτυχία της δικής μας απεργίας είναι αδιανόητη έξω από το ξέσπασμα ενός ισχυρού απεργιακού κύματος σε όλο το δημόσιο τομέα που θα επεκταθεί στη συνέχεια και στον ιδιωτικό. Ενός απεργιακού κύματος που θα ανατρέψει την ταξική μνημονιακή πολιτική απαξίωσης της εργασίας και της ζωής όλων των εργαζόμενων.

Αν δεν τα καταφέρουμε, τα άδεια γραφεία, τα κλειστά φώτα και οι χαμένες συνθήκες λειτουργίας θα γίνουν ο κανόνας, μέχρι τη στιγμή που οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών θα αναλάβουν δράση, με πρώτη συνέπεια τα δίδακτρα…

Μόνη απάντηση απέναντι στην απαξίωση της ζωής, της εκπαίδευσης και της εργασίας μας είναι ο κοινός αγώνας, η δημιουργία σχέσεων αλληλεγγύης ανάμεσά μας. Δεν σας καλούμε απλώς να συμπαρασταθείτε στον αγώνα μας αλλά να συμμετέχετε ενεργά σε αυτόν.

Απεργιακή Επιτροπή Εργαζομένων ΕΚΠΑ
e-mail: apergoi.ekpa@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: