Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Ένα ανεπιθύμητο Παγκόσμιο Κύπελλο

Από :  ΟTHERSIDE FOOTBALL

Η Βραζιλία γιορτάζει! Ή μήπως όχι; Αυτές τις ημέρες η χώρα του καφέ φιλοξενεί το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, κάνοντας πρόβα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του ερχόμενου καλοκαιριού και μακροπρόθεσμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016.



Κι όμως, η γιορτή που όλοι περίμεναν φαίνεται ότι είναι γιορτή μόνο για τους… εκτός της χώρας.

Κι αυτό γιατί η Βραζιλία μαστίζεται τις τελευταίες ημέρες από τις μαζικές διαδηλώσεις κατά τις διεξαγωγής τόσο πολυέξοδων διοργανώσεων, την ώρα που ο λαός της «μάχεται» για τα αυτονόητα: υγεία, παιδεία… επιβίωση.

Οι Βραζιλιάνοι είναι ένας λαός που λατρεύει το ποδόσφαιρο. Πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, άλλωστε, από τη στιγμή που έχουν χαρίσει στο άθλημα μερικούς από τους πιο ταλαντούχους παίκτες που έχουμε δει;

Κι όμως, ελάχιστοι από αυτούς χαίρονται που το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός θα έρθει στην πατρίδα τους.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι αποτρέπουν τους φιλάθλους από το να βρεθούν στη χώρα τους. Στο παρακάτω βίντεο, μία νεαρή Βραζιλιάνα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν θα παρακολουθήσει τους πολυαναμενόμενους αγώνες.

Μεταξύ άλλων εξηγεί ότι το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, την ώρα που και τα 3 τελευταία Μουντιάλ μαζί κόστισαν 25!

Οι προετοιμασίες έχουν μετατρέψει σε κόλαση τη ζωή των κατοίκων, που βλέπουν το κράτος να αποφασίζει την κατεδάφιση σπιτιών σημαδεύοντάς τα για την ανέγερση σταδίων, χωρίς καν να τους αποζημιώνει.

Όσον αφορά τις εκκαθαρίσεις στις φαβέλες, παραμένει αμφίβολο το πού βρίσκουν νέα στέγη οι συμμορίες. Άλλωστε, το εμπόριο ναρκωτικών αναμένεται να ανθήσει κατά τη διάρκεια των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, με τους ξένους επισκέπτες να περιμένουν να βρουν τις απαγορευμένες ουσίες πιο εύκολα…

Και το… αμαρτωλό παρελθόν χωρών που έδωσαν τα πάντα για να αναλάβουν ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός, αναμένεται να γίνει το… μέλλον της Βραζιλίας. Εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις και υπέρογκο χρέος, με το βίντεο να φέρνει ως παράδειγμα το Πεκίνο και φυσικά την Αθήνα!


Το μήνυμα του απλού κόσμου είναι σαφές:


«Αγαπητέ μη-Βραζιλιάνε φίλε. Σε παρακαλώ πάρτο σοβαρά: ΜΗΝ ΕΡΘΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ ΤΟ 2014. Αυτοί που μας κυβερνούν έχουν σπαταλήσει δισεκατομμύρια στο χτίσιμο σταδίων που θα έπρεπε να έχουν στοιχήσει τα μισά και δεν θα φέρουν καμία βελτίωση στην ποιότητα ζωής του πληθυσμού. Εν τω μεταξύ, άνθρωποι πεθαίνουν περιμένοντας στα νοσοκομεία λόγω της έλλειψης υποδομών. Η βία κατά των απλών πολιτών είναι εκτός ελέγχου, ειδικά στις τουριστικές πόλεις όπως το Ρίο και το Σάο Πάουλο. Αεροδρόμια, μέσα μαζικής μεταφοράς κι άλλες υπηρεσίες δεν μπορούν να διαχειριστούν τις εγχώριες ανάγκες, οπότε φαντάσου τί θα γίνει στο Παγκόσμιο Κύπελλο με χιλιάδες τουρίστες να έρχονται.

Οι Βραζιλιάνοι τα βαρέθηκαν όλα αυτά. Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα είναι ανοργάνωτο, θα εξαπατά τους τουρίστες κι επικίνδυνο, χωρίς να αναφέρουμε ότι δεν σέβεται τον λαό μας, αναφορικά με τα τεράστια τωρινά προβλήματα.

Αν έχεις φίλο που σκοπεύει να έρθει στη Βραζιλία, παρακαλώ ζήτα του να διαβάσει γρήγορα αυτό».

Στο πλευρό των συμπατριωτών τους διαδηλωτών στέκονται και οι παίκτες που εκπροσωπούν και θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών και το Μουντιάλ.

Προ ημερών, ο Νεϊμάρ ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το μήνυμα: «Με θλίβουν αυτά που συμβαίνουν στη Βραζιλία. Πάντα πίστευα ότι δεν θα ήταν αναγκαίο να βγούμε στους δρόμους για να απαιτήσουμε καλύτερες συνθήκες για τις μεταφορές, την υγεία, την εκπαίδευση και την ασφάλεια, όλα αυτά είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της κυβέρνησης.

Θέλω μία Βραζιλία πιο δίκαιη, πιο ασφαλή, πιο υγιή και πιο έντιμη! Χάρη στην επιτυχία που μου έχετε χαρίσει, το να ανεβάσω τη σημαία των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σε όλη τη Βραζιλία ίσως να έμοιαζε με δημαγωγία, αλλά δεν είναι έτσι.

Είμαι Βραζιλιάνος κι αγαπώ τη χώρα μου! Έχω οικογένεια και φίλους που ζουν στη Βραζιλία και ο μόνος τρόπος που έχω να εκπροσωπήσω και να υπερασπιστώ τη Βραζιλία είναι μέσα στο γήπεδο, παίζοντας ποδόσφαιρο. Ξεκινώντας από το ματς κόντρα στο Μεξικό, μπαίνω στο γήπεδο έχοντας αυτό το κίνητρο. Είμαστε όλοι μαζί!».

Νταβίντ Λουίζ, Φρεντ, Χουλκ και Ντάνι Άλβες μίλησαν επίσης δημόσια για το θέμα, εκφράζοντας την πλήρη στήριξή τους στα δίκαια αιτήματα του λαού της πατρίδας τους, ζητώντας, όμως, οι διαδηλώσεις να είναι ειρηνικές.

Ο τελευταίος έγραψε χαρακτηριστικά: «Τάξη και Πρόοδος χωρίς βία για μία καλύτερη Βραζιλία, μία ειρηνική Βραζιλία, μία μορφωμένη, υγιή, έντιμη κι ευτυχισμένη Βραζιλία».

Σίγουρα το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 θα είναι μία σπουδαία διοργάνωση, καθώς θα γίνει σε μία χώρα που αγαπά το ποδόσφαιρο και θα συγκεντρώσει τις κορυφαίες Εθνικές του πλανήτη.

Σίγουρα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 θα έχουν ένα ιδιαίτερο χρώμα.

Στα παρασκήνια, όμως κι όταν τα φώτα σβήνουν… μίλησε κανείς για γιορτή;

Επιμέλεια: Νατάσα Παπαδημητροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: