Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Σύμφωνα με τη χθεσινή (29.4.13) απόφαση του ΔΣ/ΕΤΑΑ, αναστέλλεται η εφαρμογή των ληστρικών αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών (μέχρι την έκδοση σχετικής απόφασης από το ΣτΕ) και θα σταλούν νέα ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών, με τιμές υπολογισμένες προ του ν.3986/11. Παράλληλα παρατείνεται η προθεσμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών του τρέχοντος εξαμήνου για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ από τις 30.4.13 στις 30.6.13, που σημαίνει ότι δε θα υπάρχουν προσαυξήσεις για αυτή την περίοδο.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια μικρή νίκη των εκατοντάδων αγωνιζόμενων μηχανικών που κινητοποιήθηκαν με δυναμισμό και αποφασιστικότητα επί 3 μήνες, επιφέροντας την αλλαγή στάσης των εκπροσώπων των συνασφαλισμένων φορέων στο ΕΤΑΑ, των εκπροσώπων των μηχανικών στο ΕΤΑΑ, αλλά και του ΤΕΕ το οποίο επί μακρόν σφύριζε αδιάφορα ή και συνένοχα. Παρότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής των νέων εξοντωτικών αυξήσεων, η απόφαση αυτή αποτελεί όμως την πρώτη ρωγμή στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στους μηχανικούς και το ασφαλιστικό σύστημα ευρύτερα. Τη ρωγμή που ανοίξαμε πρέπει να τη βαθύνουμε με όλες μας τις δυνάμεις, μέχρι την οριστική ακύρωση των ληστρικών αυξήσεων και την δικαίωση του συνόλου των αιτημάτων μας.

Η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών αποτελεί εδώ και 3 μήνες τον πυρήνα των κινητοποιήσεων των μηχανικών,αξιοποιώντας σε μια ξεκάθαρη από την αρχή κατεύθυνση, κάθε δυνατότητα μαζικοποίησης του αγώνα και δημοσιοποίησης του προβλήματος επιβίωσης των μηχανικών, μαζί με τα σωματεία ΣΜΤ και ΕΜΔΥΔΑΣ.

Επιμένουμε να διεκδικούμε:

- Κατάργηση των νέων εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών και δραστική μείωση των ήδη υπέρογκων παλιών

- Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις

- Αποκατάσταση των καταληστευμένων αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ από τους οικονομικούς δολοφόνους της Τρόικα, της Κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και των Διοικήσεων - υπαλλήλων του τραπεζικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου. Απεμπλοκή του ταμείου από τραπεζικά και χρηματιστηριακά παιχνίδια. Άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας.

- Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας και ουσιαστικά μέτρα προνοιακής κάλυψης, για τους όλους άνεργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους, χωρίς καμία επιπλέον αύξηση στις εισφορές.

Επιμένουμε να καλούμε:

- Τις Διοικήσεις των ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ, να σταματήσουν την πολιτική διόγκωσης των οφειλομένων με τοκογλυφικό τρόπο και να παρέχουν προσωρινή ασφαλιστική ενημερότητα στους συναδέλφους, για να μπορούν να δουλέψουν.

- Τους συλλογικούς φορείς των μηχανικών (ΤΕΕ, σύλλογοι) που φέρουν μεγάλη ευθύνη για την μακροχρόνια παραλυτική και διαχειριστική στάση των μηχανικών απέναντι στην ασκούμενη πολιτική, να ενεργοποιήσουν κάθε δυνατότητα κινητοποίησης και ενημέρωσης των συναδέλφων.

- Τους συνασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ συναδέλφους Δικηγόρους, Συμβολαιογράφους, Γιατρούς, Οδοντιάτρους, να τσακίσουν την ανοιχτά φιλοκυβερνητική στάση των εκπροσώπων τους στο ΕΤΑΑ και να δημιουργήσουν μαζί μας πλατύ μέτωπο απέναντι στην κυβερνητική πολιτική διάλυσης της δημόσιας ασφάλισης και περίθαλψης.

- Τους συναδέλφους μηχανικούς, σε αγωνιστική στάση απέναντι στον πόλεμο που μας κηρύχτηκε, σε διαρκή εγρήγορση και κινητοποίηση, σε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών και στα σωματεία (ΣΜΤ, ΕΜΔΥΔΑΣ κ.α.).

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ - ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ - ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ - ΝΙΚΑΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: