Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Sleepwalker: #22


Από: sawbiz
Το άρθρο εδώ

Κείμενο: Σπύρος Θηβαίος

Ίσως η ιδανική αρχή για να τραβήξω την προσοχή σας θα ήταν να πω ότι το το συγκρότημα το οποίο θα σας παρουσιάσω σήμερα περιόδευσε μαζί με τους θρυλικούς Cure την περίοδο 2007-2009! Δεν είναι όμως αυτό που κάνει τους 65daysofstatic μεγάλο συγκρότημα! Σε ένα είδος σαν το post rock , ο πρώτος όρος είναι αυτός που κάνει όσα συγκροτήματα εντάσσονται στην ταμπέλα του να ξεχωρίζουν. Kαι όσοι τους είχατε δει live ή έχετε ακούσει δίσκους τους καταλαβαίνετε καλά τι εννοώ. Οι 65daysofstatic δημιουργούν μια μετα-ροκ μουσική παρουσιάζοντας μας όλα αυτά τα χρόνια κομμάτια αληθινά αριστουργήματα.. Αν σας έπιασε ένα μικρό δέος τότε … “Retreat! Retreat!” … Aν πάλι όχι, καλωσορίσατε άλλη μια φορά σε ένα ταξίδι του Sleepwalker…


Οι 65daysofstatic είναι μια τετραμελής μπάντα η οποία δημιουργήθηκε το 2001 και προέρχεται από το Sheffield της Αγγλίας. Φυσιολογική συνέπεια λοιπόν και η βαθιά επιρροή που το συγκρότημα έχει από την ηλεκτρονική σκηνή της δεκαετίας του 90 της Αγγλίας. Τα στοιχεία αυτή της επιρροής τους παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μουσική πρόταση των 65daysofstatic, η οποία συνδυάζει τα κλασσικά όργανα που συναντά κανείς στο post rock μαζί με ηλεκτρονικά drums αλλά και πλήθος άλλων ηλεκτρονικών ήχων. Στη μουσική τους πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η χρησιμοποίηση των πλήκτρων, τα οποία παίζουν συχνά απλές μελωδίες, οι οποίες αρχίζουν και μπλέκονται με το ρυθμικό μέρος το οποίο είναι σαφώς επηρεασμένο από το math rock και εν τούτοις αν και όχι πολύπλοκο προσδίδει ένα ιδιαίτερο συναίσθημα στα κομμάτια.


Προσωπικά θεωρώ ότι το Fall of Math είναι από τα καλύτερα ντεμπούτα που έχουν γίνει στο post rock. Ένα άλμπουμ που έχει παλμό , ταυτότητα, σε ταξιδεύει ενώ παράλληλα σε οδηγεί σε μελωδικά κρεσέντα γεμάτα ένταση ενώ για το ρυθμικό μέρος έχεις παντού έντονο το στοιχείο της κίνησης που προκαλείται από το συνδυασμό των κανονικών και των ηλεκτρονικών drums που κορυφώνουν και με το συνδυασμό τους γεμίζουν ένταση τα κομμάτια.. Χωρίς δισταγμό για μένα οι 65daysofstatic αποτελούν ένα υπερκινητικό συγκρότημα το οποίο προσδίδει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο στη λογική με την οποία δομείται το post rock.Επίσης τα αυτιά σου βουίζουν ευχάριστα από τη μεγάλη ποικιλία που συναντάς στους ήχους, προεξέχοντος δε των ηλεκτρονικών. Η συνοχή του Fall of Math είναι καταπληκτική και με σιγουριά θεωρώ ότι οι 65daysofstatic από την αρχή τους έδειξαν ότι είναι το συγκρότημα με την μεγαλύτερη ευχέρεια στη χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών στοιχείων στο post rock, δημιουργώντας εν τέλει ένα πεδίο κατεύθυνσης και πειραματισμού και για μια σειρά άλλων συγκροτημάτων. Το σίγουρο είναι ότι δεν τους βαριέσαι, διότι αποπνέουν αυτή τη φρεσκάδα του νέου ή αλλιώς του φουτουριστικού θυμίζοντας έτσι σε κάποιους και τι ήταν αυτό που έδωσε εν τέλει τη μεγάλη ώθηση στο post rock. Θα ήθελα πολύ να τους δω να επιμελούνται με τη μουσική τους το soundtrack του TRON καθώς ασχέτως του τι λένε διάφοροι , το κινηματογραφικό στοιχείο είναι υπαρκτό στη μουσική τους.

Το “Retreat!Retreat!” για μένα αποτελεί αξεπέραστο κομμάτι. Όταν το ακούω φαντάζομαι τους Τροίκανους και τα κάθε λογής ντόπια τσιράκια τους να τρέχουν πανικόβλητα από το κυνήγι των εργαζομένων και των ανέργων, καθώς πια συνεχίζεται αυτή η μίζερη πορεία για το λαό μας ενώ παρά τα τόσα επώδυνα μέτρα δεν βλέπουμε πουθενά ένα καλύτερο αύριο. Πρέπει αυτές οι βάρβαρες συνθήκες να υποχωρήσουν! Μέχρι τότε, καλή υπομονή, καλά κουράγια και συνεχίστε την αναζήτηση σε αυτή, τη γεμάτη συγκινήσεις, μουσική.


Περισσότερα κείμενα της στήλης εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: